Aproximativ 16% din populația ocupată din România lucra, anul trecut, pe cont propriu, procentul fiind peste media europeană. La nivelul Uniunii Europene, România este depășită în funcție de ponderea persoanelor care lucrează pe cont propriu în totalul persoanelor ocupate, doar de Grecia, Italia și Polonia, arată un studiu publicat de Eurostat.
O persoană care lucrează pe cont propriu este definită ca o persoană care își desfășoară activitatea într-o unitate proprie sau afacere individuală. Conceptul reunește mai multe categorii, precum întreprinzători independenți, liber profesioniști sau agricultori individuali.
În Uniunea Europeană, existau, anul trecut, 30,6 milioane de lucrători pe cobt propriu, ceea ce reprezintă 14% din totalul populației ocupate. Aproximativ o treime dintre aceștia erau bărbați, 55% au avea peste 45 de ani și peste o treime aveau studii universitare.
CITEȘTE ȘI Industria de gaming din România a ajuns în 2016 la o cifră de afaceri de 145,3 milioane de dolari. Topul celor mai mari companii dezvoltatoare de jocuri din țarăGrecia are cei mai mulți lucrători pe cont propriu din UE, aceștia reprezentând aproape o treime din populația ocupată. Pe următoarele locuri în funcție de acest criteriu se situează Italia și Polonia.
România se află pe locul patru în funcție de ponderea persoanelor care lucrează pe cont propriu, fiind la egalitate cu Olanda, Spania și Cehia.
La polul opus, persoanele care lucrau pe cont propriu reprezentau doar 8% din totalul persoanelor cu loc de muncă din Danemarca. Printre statele cu o pondere redusă a persoanelor care lucrează pe cont propriu se mai regăsesc Germania, Estonia, Luxemburg și Suedia.
Cei mai mulți angajați pe cont propriu lucrau, anul trecut, în următoarele domenii: vânzări, reparații vehicule, agricultură, păduri și pescuit, contrucții și activități profesionale, șitiințice sau tehnice.