Antreprenori și profesori germani au depus o plângere privind BCE la Curtea Constituțională

Antreprenori și profesori germani au depus o plângere privind BCE la Curtea Constituțională
scris 15 mai 2016

Un grup de antreprenori și profesori germani au depus, săptămâna aceasta, o plângere la Curtea Constituțională a Germaniei legată de măsurile de relaxare monetară adoptate recent de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit publicației germane Welt am Sonntag, citată de Reuters.

Potrivit publicației, grupul susține că programul de achiziții derulat de BCE depășește mandatul instituției. În martie, BCE a hotărât suplimentarea cu 20 miliarde de euro, până la nivelul de 80 milioane de euro, a achizițiilor lunare de obligațiuni și alte active din zona euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de instituții nonbancare, cu condiția ca acestea să fie încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade).

Urmărește-ne și pe Google News

"Politica actuală a BCE nu este necesară și nici adecvată pentru a revitaliza direct economia zonei euro prin creșterea ratei inflației la circa 2%", a afirmat Markus Kerber, avocat, profesor de finanțe publice și unul dintre cei care au depus plângerea.

Percheziții în mai multe țări la sediile retailerilor controlați de familia Mulliez, într-o anchetă de evaziune fiscală CITEȘTE ȘI Percheziții în mai multe țări la sediile retailerilor controlați de familia Mulliez, într-o anchetă de evaziune fiscală

Mulți politicieni germani, printre care și ministrul de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, au criticat măsurile agresive de stimulare practicate de BCE, argumentând că acestea afectează economiile și conturile de pensii ale populației și se reflectă în creșterea susținerii pentru partidele de extremă dreaptă, în special Alternativa pentru Germania, un critic dur al acceptării imigranților, dar și al politicii monetare laxe..

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a catalogat criticile la adresa BCE drept legitime, afirmând totodată că Germania sprijină, indiferent de situație, independența BCE.

În plus, Bundesbank, banca centrală a Germaniei, s-a opus pachetului de măsuri introduse în martie de BCE, în special suplimentării plafonului pentru achizițiile lunare de obligațiuni din zona euro.

Președintele Bundesbank a afirmat că "banii aruncați din elicopter" se vor dovedi, până la urmă, costisitori pentru statele din zona euro și pentru plătitorii de taxe. Acesta a adăugat că politica monetară nu poate înlocui reformele necesare în unele state și nu va rezolva problemele Europei privind creșterea economiei

Recent, președintele BCE Mario Draghi a declarat, într-o conferință de presă, că BCE se supune legilor și nu politicienilor, făcând referire la criticile Germaniei în privința măsurilor de stimulare economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrala europeana
bce
draghi
relaxare monetara
obligatiuni
relaxare cantitativa
politica monetara
achizitii