Inspectorii antifraudă au înaintat organelor de urmărire penală 441 de acte de sesizare, în primele șase luni, prejudiciul bugetar estimat însumând 1,87 miliarde de lei, din care 60% reprezintă TVA, informează Direcția Generală de Antifraudă Fiscală (DGAF). Mediul de business a reclamat, în ultimul an, faptul că sesizările penale au ajuns o modă din cauza tendinței inspectorilor de a criminaliza cu ușurință problemele fiscale, arătând că efectul este blocarea accesului la justiție.
Conform comunicatului DGAF, actele de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro reprezintă 85% din total, iar pentru asigurarea recuperării prejudiciilor, au fost dispuse 666 de măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în sumă de 971,63 milioane lei (echivalentul a 218,8 de milioane de euro).
Cumulat, în primele șase luni, sumele stabilite de inspectorii DGAF reprezintă 1,98 miliarde lei (echivalentul a 446,9 de milioane de euro), reprezentând prejudicii aferente actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală și sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mediul de business susține că există o tendință a ANAF de a înainta sesizări penale și de a institui măsuri asiguratorii aproape pentru orice problemă de natură fiscală. Principala nemulțumire este că blochează accesul la justiție, după cum Profit.ro a scris aici.
Practic, “penalul vine înaintea civilului” și, din acest motiv, până nu se judecă cauza penală, cea civilă rămâne suspendată. Prin urmare, decizia de impunere, prin care inspectorii pun sume în plus în sarcina contribuabilului, trebuie achitată fără posibilitatea de a fi analizată contestația în administrativ, într-un termen rezonabil.
Președintele ANAF, Dragoș Doroș, a declarat într-un interviu pentru Profit.ro că sesizările penale vor fi analizate într-un punct unic.