ANRE pregătește o lovitură de grație producătorilor de gaze: vrea să-i oblige să scoată la licitație 20% din producție la un preț maxim de 95% din cel de pe bursa austriacă CEGH

ANRE pregătește o lovitură de grație producătorilor de gaze: vrea să-i oblige să scoată la licitație 20% din producție la un preț maxim de 95% din cel de pe bursa austriacă CEGH
scris 30 apr 2020

Producătorii autohtoni de gaze ar putea primi o nouă lovitură într-o perioadă în care s-au văzut nevoiți să-și reducă producția ca urmare a prăbușirii cererii: Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să-i oblige printr-un ordin, aflat în stare de proiect, să scoată la ofertare 20% din producție pe piețele centralizate în produse lunare, trimestriale, sezoniere și anuale la un preț maxim legat de cel de pe bursa austriacă CEGH.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Marea problemă nu este însă neapărat acest program de “gas release program”, ci momentul în care ar putea fi implementat, cantitățile stabilite de ANRE, cele din 2019, și prețul maxim de pornire al ofertelor de vânzare: 95 % din ultimul preț cunoscut publicat de Central European Gas Hub AG (CEGH) în prima sesiune, cea din iunie 2020. În acel moment, prețurile de pe piețele europene, inclusiv de pe CEGH, s-ar putea afla sub o presiune imensă, ca urmare a faptului că deja nivelul înmagazinării pe Bătrânul Continent este ridicat. În plus, producătorii interni vor rămâne și cu obligativitatea tranzacționării a 50% din producție pe piețele centralizate!

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Stabilirea de către ANRE a unui preț maxim în condițiile diminuării considerabile a cererii este la fel de inutilă ca plafonarea prețurilor de către guvern și ar putea avea un efect dezastruos în eventualitatea unei prăbușiri a prețurilor pe piețele europene ca urmare a umplerii depozitelor de gaze.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea important: O altă problemă a prețului propus de ANRE este că ar putea conduce la scăderea profitabilității producătorilor interni, care ar putea chiar să înregistreze pierderi temporare, ceea ce i-ar putea determina să ceară ajutorul statului. Lucru pe care Guvernul nu l-ar agreea.

Consumul de gaze s-a prăbușit cu 45% de la începutul acestei luni ca urmare a carantinării populației și economiei de către guvern și a încălzirii vremii. Drept urmare, potrivit calculelor Profit.ro, producția internă s-a diminuat cu 14%, iar prețurile s-au redus semnificativ.

Christina Verchere (OMV Petrom): Cererea de carburanți se va reduce abrupt cu 45% în trimestrul al doilea și cu 20% pe întreg anul. Scăderi de 10-20% la gaze și de 5-10% la electricitate CITEȘTE ȘI Christina Verchere (OMV Petrom): Cererea de carburanți se va reduce abrupt cu 45% în trimestrul al doilea și cu 20% pe întreg anul. Scăderi de 10-20% la gaze și de 5-10% la electricitate

În prezent, prețul gazului cu livrare în trimestrul al treilea, de când ar trebui să înceapă prima etapă a programului de “gas realease”, este de 51 de lei/MWh pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), iar tendința este una descendentă.

Potrivit proiectului ANRE, Romgaz și OMV Petrom ar trebui să scoată la licitație gaze la un preț maxim de 36 de lei/MWh, 95% din 7,8 euro/MWh (aproximativ 38 lei/MWh), prețul gazului cu livrare în luna iunie de pe CEGH.

Numai că, potrivit OMV Petrom, lifting cost-ul companiei (costul de producție, pus taxe plus deprecieri) ar fi de 3 ori mai mare decât costul de producție. În cazul petrolului ar fi de aproximativ 30 de euro/baril, însă nu e clar cât este în cazul gazului (dacă ar fi identic cu cel de la petrol ar fi de 17 euro/MWh).

Prețul de 36 de lei/MWh, stabilit pentru prima licitație de ANRE ar putea duce activitatea de extracție gaze, și așa redusă ca urmare a scăderii cererii, la limita profitabilității.

A doua problemă este stabilirea cantității: 20% din producția pe 2019 din care se scad consumul tehnologic avizat de ANRM pentru anul 2019, precum și declinul mediu anual al rezervelor de gaze naturale (de 3% susține ANRE).

Numai că, potrivit OMV Petrom, producția companiei a scăzut cu 3,2% numai în primul trimestru, înainte de declanșarea crizei coronavirusului. Romgaz susține că în aceeași perioadă producția i-a scăzut cu 2%, după care în aprilie, cu nu mai puțin de 15%.

Cu alte cuvinte, în condițiile în care în aprilie producția a scăzut cu 14%, proces ce se va prelungi cel puțin până la repornirea economiei, care deja pare a se amâna până după luna iunie, ANRE recunoaște numai o scădere de 3%, ceea ce face ca procentul de 20% din producția pe 2019 să devină de fapt 25% din producția reală din 2020.

În plus, deja depozitele sunt în proporție de peste 60% pline. În condițiile în care cererea s-a prăbușit, singura alternativă a producătorilor interni la scăderea mai abruptă a producției este înmagazinarea. Dacă până în luna iunie, depozitele se vor umple în mare parte, presiunea pe prețul gazului de pe piața internă, dar și cea europeană va fi una estrem de ridicată. În SUA, un proces similar a condus la tranzacționarea contractelor futures pentru luna mai la valori negative și la -40 de dolari pe baril.

EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: "Nu am primit încă o cerere formală".

De asemenea, guvernul, dar și Banca Centrală, au tot interesul ca prețul gazelor să rămână la un nivel relativ ridicat. Guvernul, pentru a încasa redevențe mai mari, dar și impozit din veniturile suplimentare din liberalizare prețului. Dacă prețul coboară cub 45,72 lei/MWh, guvernul va încasa zero lei din ultimul impozit.

Scăderea prețurilor la produse energetice încurcă masiv eforturile BNR de a impulsiona economia, creând o presiune dezinflaționistă extrem de puternică. Cu alte cuvinte, BNR ar putea tipări inutil bani, în condițiile în care celelalte sectoare economice rămân blocate, iar pețurile produselor energetice se prăbușesc.

Ce prevede proiectul ANRE

  1. perioada de aplicare a Programului de ofertare gaze naturale pe piețele centralizate din România este intervalul 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2022, desfășurat în trei etape;
  2. titularii obligației de ofertare sunt producătorii de gaze naturale a căror producție anuală depășește 3.000.000 MWh;
  3. cota anuală pe care aceștia au obligația de a o oferta la vânzare este de 20 %, distribuită pe produsele standardizate: luna, trimestru, sezon cald, sezon rece și an calendaristic;
  4. titularii obligației de ofertare și cantitățile de gaze naturale aferente obligației fiecăruia, repartizate pe produse, sunt stabilite prin prezentul proiect de ordin al președintelui ANRE, cu următoarele precizări : cantitățile de gaze naturale care fac obiectul obligației de ofertare anuală au la bază producția realizată în anul 2019, din care se scad : consumul tehnologic avizat de ANRM pentru anul 2019, precum și declinul mediu anual al rezervelor de gaze naturale;
  5. ponderea cantitativă repartizată în vederea ofertării pe fiecare din produsele standardizate menționate este : 30% - produse lunare, 20% - produse trimestriale, 20% - produsele sezoniere, 30% - produse anuale
  6. procesul de ofertare a cantităților de gaze naturale care fac obiectul prezentului Ordin se va desfășura în 5 sesiuni de licitație lunare, organizate pe platformele de electronice administrate de operatorii piețelor centralizate interesați, în primele 10 zile lucrătoare ale fiecărei luni a perioadei pentru care se instituie obligația de ofertare.
  7. în prima sesiune de licitație organizată în baza prezentului ordin, prețul maxim de pornire al ofertelor de vânzare pentru produsul ofertat reprezintă 95 % din ultimul preț cunoscut publicat de Central European Gas Hub AG (CEGH), exprimat în Lei/MWh la cursul de schimb Lei/Euro al BNR aplicabil în data sesiunii de licitație;
  8. începând cu următoarea sesiune de licitație, prețul maxim de pornire al ofertelor de vânzare este cel mai mic preț din cele înregistrate la nivel național până în pre-ziua sesiunii de licitație care a fost organizată ca urmare a obligației de ofertare gaze naturale, preț publicat de operatorii piețelor centralizate
viewscnt
Afla mai multe despre
anre
producători
gaze
anre
consum
scădere