Deprecierea cu 6% a lirei turcești, prăbușirea bursei și retrogradarea ratingurilor Turciei, în numai o săptămână, arată dificultățile cu care se va confrunta economia acestei țări după lovitura de stat eșuată, relatează AFP.
Economiștii consideră că încetinirea activităților economice, inclusiv o recesiune, nu este inevitabilă, dar acest fapt depinde de deciziile președintelui Recep Erdogan și ale guvernului, scrie News.ro.
În decurs de o săptămână, lira turcească s-a depreciat cu 6% față de dolar, în timp ce capitalizarea bursei s-a redus cu 10%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În ultimă instanță, fragilitatea Turciei este faptul că nu își permite deprecierea în continuare a lirei”, a declarat Michael Harris, director pentru cercetări la Renaissance Capital.
El a spus că în țări pornind din Marea Britanie și până în Africa de Sud deprecierea monedei provoacă pierderi dar nu modifică dinamica economică atât de substanțial ca în Turcia.
În schimb, într-o țară care s-a confruntat cu inflație ridicată, cursul mai slab va spori presiunile de creștere a prețurilor de consum.
CITEȘTE ȘI Restaurante ca McDonald’s, Subway, Starbucks, note mici într-un top din SUA, în funcție de antibioticele din carneAutoritățile de la Ankara au avut succes într-o anumită măsură, în ultimele luni, în reducerea inflației, care în luna mai a atins 6,57%.
”În Turcia, dacă moneda scade prea mult este foarte dureros pentru companii. Iar acest lucru duce la scenariul recesiunii”, a explicat Harris.
Turcia s-a confruntat cu o criză bancară și inflație ridicată în anii 1990, urmate de o criză financiară în perioada 2000-2001 care aproape a prăbușit economia.
Pentru mulți turci, șase zerouri pe o bancnotă și necesitatea de a fi milionari în lire pentru cele mai simple cumpărături sunt o amintire dureroasă.
De la venirea la putere a Partitului AKP, co-fondat de Erdogan, în 2002, turcii s-au obișnuit cu o creștere economică solidă, cu performanțe peste ale altor state emergente, cu excepția Indiei și Chinei.
Situația s-ar putea schimba în curând, afirmă William Jackson, economist specializat în piețe emergente la Capital Economics, avertizând că există riscul unei recesiuni.
”Dacă creșterea economică și veniturile vor încetini, ar putea avea loc o creștere a creditelor neperformante și o înăsprire a condițiilor de creditare”, consideră Jackson.
Potrivit estimărilor FMI, economia Turciei ar fi urmat să crească în 2016 cu 3,5%-4%, creșterea fiind susținută în prima parte a anului de cheltuielile guvernamentale și prețul scăzut al petrolului.
Pe plan extern însă, Turcia a fost de mult timp vulnerabilă la modificarea încrederii investitorilor față de o țară cu un deficit de cont curent mare. Acest fapt face ca Turcia să fie dependentă de fluxul de capital speculativ, care ar putea scădea brusc în cazul unor evenimente politice sau economice grave.
Măsurile luate de Erdogan împotriva persoanelor suspectate că ar fi participat la lovitura de stat au provocat îngrijorare că președintele se va folosi de actualul climat pentru a-și pune în aplicare planul unei președinții cu rol executiv, care i-ar spori puterile.
”Guvernul turc trebuie să adopte politici corecte. Dacă este vorba doar de pedepse și stabilizare, atunci momentul va fi depășit. Dacă este vorba de încercarea de a deveni președinte pe viață, tranziția va fi turbulentă și mai lungă decât am crezut”, a spus Harris.
Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Turciei de la nivelul BB+ la BB, iar analiștii avertizează că și Moody’s ar putea lua o măsură similară luna viitoare.
CITEȘTE ȘI Taxele pot fi plătite la ghișeele ANAF prin card în 10 județeErdogan a atacat agențiile de evaluare financiară, într-un discurs în Parlament.
”Ce este cu voi, cine vă credeți? Nu aveți autoritatea să faceți o astfel de afirmație față de Turcia”, a spus Erdogan.
El a adăugat că agențiile au alte motive, politice, care vin din ostilitatea față de Turcia.
Renaissance Capital a avertizat joi că dacă Erdogan va modifica legislația electorală pentru a-și asigura majoritatea constituțională sau președinția pe viață, investitorii vor regreta că nu au vândut plasamentele din Turcia.