Noul formular 088 ar trebui aplicat cu această lună, după cum au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). În varianta propusă, apar două schimbări importante: prima este că numărul de documente care trebuie anexate scade de la 11 la 4, iar cea de-a doua este că apar cerințe/întrebări noi de informații detaliate, arată Eugenia Ion, tax manager Contexpert, într-o analiză a proiectului publicat de Fisc.
Cerințele noi se referă la informații detaliate despre planurile de investiții, active, clienți/furnizori, conturi bancare, natură achizițiilor/livrărilor, țările de destinație sau dacă valoarea estimată a TVA aferentă achizițiilor este mai mare decât cea aferentă livrărilor. Într-o analiză a noului formular propus de ANAF și care ar urma să intre în vigoare în această lună, Eugenia Ion enumeră noile cerințe de informații, întrebările care sunt prevăzute în plus față de declarația în vigoare:
- Este introdusă o rubrică ce permite reprezentantului legal/împuternicitului persoanei impozabile analizate să declare dacă societatea se află/nu se află în procedura insolvenței. Datele cu privire la asociați și/sau administratori se vor complete pentru asociații și/sau administratorii care îndeplineau această calitate la momentul declanșării procedurii insolvenței.
- Se introduce solicitarea ca activitatea economică să fie descrisă detaliat, precizând, după caz, principalii clienți/furnizori/prestatori.
- Se solicită informații despre planurile de investiții în legătură cu domeniul principal de activitate.
- Se solicită ca asociații și/sau administratorii persoanei impozabile pentru care se depune declarația care au deținut/dețin calitatea de asociat și/sau administrator în cadrul altor persoane aflate în insolvență sau inactivitate temporară înregistrată la registrul comerțului să precizeze motivul care a condus la aceste situații.
- Apare cerința de a preciza dacă există deschise în țară/străinătate conturi bancare în numele persoanei impozabile, care sunt beneficiarii reali ai operațiunilor desfășurate prin intermediul conturilor bancare deschise în țară și/sau în străinătate în numele persoanei impozabile. În cazul în care nu există conturi trebuie precizat motivul acestei situații.
- Se solicită menționarea activelor deținute în vederea desfășurării obiectului preponderent de activitate.
- Se solicită date referitoare la efectuarea sau intenția de a efectua în următoarele 12 luni: operațiuni intracomunitare, achiziții de bunuri/servicii din afară UE și/sau livrări de bunuri/prestări de servicii în afară UE (import/export).
- Se solicită informații legate de tipul operațiunilor intracomunitare respectiv de tipul operațiunilor efectuate în/din afară UE, natură bunurilor/serviciilor, țara de proveniența și cea de destinație a bunurilor/serviciilor livrate/prestate, precum și valoarea estimată a operațiunilor UE/non-UE.
- Se introduce cerința de a estima dacă valoarea TVA aferentă achizițiilor va fi mai mare decât valoarea TVA aferentă livrărilor și, dacă da, motivul pentru care se înregistrează o asemenea situație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, consultantul Contexpert analizează documentele și cerințele eliminate:
- Dispare obligativitatea anexării oricăror documente, cu excepția:
- celor care trebuie să justifice tipul activității desfășurate în afară sediului social/profesional și a sediilor secundare
- celor care trebuie să ateste tipul de viză și scopul șederii în România a administratorilor cetățeni non-UE
- contractul de prestări servicii încheiat de persoană impozabila, cu prestatorul de servicii în domeniul contabilității
- contractul de prestări servicii încheiat de persoană impozabila cu prestatorul de servicii în domeniul punerii la dispoziție de personal calificat.
- Sunt eliminate precizările referitoare la modul de deținere a spațiului cu destinație de sediu social și dacă domiciliul fiscal declarat este diferit de sediul social, precum și despre deținerea de spații cu destinația de sedii secundare declarate.
- Este eliminată solicitarea de a preciza dacă persoană impozabilă desfășoară activități exclusiv în afară sediului social/profesional și a sediilor secundare (puncte de lucru), respectiv la sediu social și/sau sedii secundare precum și în afară sediului social/profesional și a sediilor secundare (puncte de lucru).
- Este eliminată întrebarea referitoare la obligațiile fiscale restanțe și la faptele de natură contravențională înscrise în cazierul fiscal al asociaților și/sau administratorilor
- Nu se mai solicită indicatorii realizați de asociații și administratorii, persoane juridice, în ultimul an fiscal încheiat.