Economia Germaniei s-ar putea contracta din nou în trimestrul curent, îngreunată de dificultățile din industrie, o încetinire a investițiilor și un consum privat slab, a declarat Bundesbank într-un raport lunar, transmite Reuters.
Cea mai mare economie din zona euro s-a contractat în două din ultimele trei trimestre, ceea ce a afectat întreaga regiune, în condițiile în care marele sector industrial german se confruntă cu o cerere slabă de export și cu costuri ridicate ale energiei, scrie G4Media.ro.
„Economia va stagna sau va scădea din nou în trimestrul al treilea”, a declarat banca centrală germană. „Cu toate acestea, pentru moment nu trebuie să ne așteptăm la o recesiune în sensul unei scăderi semnificative, generalizate și de durată a producției economice”, a adăugat aceasta.
Potrivit Bundesbank, consumul privat ar urma să rămână prudent pentru moment, în ciuda creșterii salariilor reale și a economiilor solide ale gospodăriilor, care îi îngrijorează pe economiști.
Această îmbunătățire a puterii de cumpărare ar trebui să se reflecte în consumul privat, dar Bundesbank se așteaptă ca consumatorii să continue să își limiteze cheltuielile.
Perspectivele producției industriale sunt, de asemenea, susceptibile de a slăbi în acest trimestru din cauza deteriorării planurilor de producție pe termen scurt și a previziunilor privind exporturile, în ciuda unor semne de redresare a comenzilor noi din străinătate.
CITEȘTE ȘI Industria auto cere UE măsuri urgente, pentru a opri scăderea de vânzări a mașinilor electrice. Sunt puse în pericol investiții, locuri de muncă și producția de mașini în sineCu toate acestea, piața forței de muncă va continua să acționeze ca un amortizor pentru economie, deoarece ocuparea globală a forței de muncă rămâne ridicată, salariile sunt în creștere, iar perspectivele sunt stabile.
Cu toate acestea, Bundesbank vede unele semne îngrijorătoare, lipsa redresării economice punând frână planurilor de angajare în unele sectoare, în timp ce în industria prelucrătoare se evită mai multe concedieri datorită utilizării mai frecvente a orelor de lucru reduse.