Circa 45% din firmele din România, cu peste 700.000 de angajați, au capitaluri negative și în mod normal nu ar trebui să supraviețuiască, însă ele reușesc să rămână active deoarece se finanțează în principal prin întârzierea plăților către furnizori sau stat, potrivit unui studiu de impact transmis marți de Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector al Institutului Bancar Român (IBR).
O firmă are capital negativ atunci când nivelul datoriilor sau obligațiilor de plată depășește nivelul activelor sau resurselor de care dispune societatea, scrie News.ro.
"Este ca și cum o gospodărie are cheltuieli lunare de 1.000 de lei, dar venituri lunare totale de 800 de lei. Cum supraviețuiește? Simplu - nu plătește la termen datoriile respective. În mod similar supraviețuiesc aproape jumătate din companiile active în România", a explicat Guda.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ultima variantă a programului de guvernare a alianței PSD-ALDE, votată odată cu guvernul Tudose, propune înăsprirea legislației privind firmele, astfel că, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate să-și reîntregească capitalul, iar o persoană nu va mai putea înființa o societate un anumit număr de ani după două insolvențe.
Programul de guvernare prevede și alte măsuri noi față de programul inițial de guvernare, din ianuarie.
"Intenționăm constituirea unei direcții în cadrul ANAF (și cooperare cu Registrul Comerțului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi precum și consolidarea Direcției de Prețuri de Transfer din aceeași instituție", arată documentul.
Însă analistul financiar consideră că tratamentul aplicat acestor companii trebuie cântarit cu mare atenție, pentru a nu genera efecte economice sau fiscale negative.
"Vorbim despre capitaluri proprii negative în valoare cumulată de aproximativ 153 miliarde lei (nu sunt ușor de găsit până la 31 decembrie 2019) și aproape 711.000 de salariați care lucrează la aceste companii și plătesc contribuții, respectiv 18% din totalul angajaților din mediul de afaceri", a precizat Guda.