Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a dispus în primele cinci luni din 2016 circa 350.000 de popriri asupra conturilor bancare ale contribuabililor, atât firme, cât și persoane fizice. Un document oficial relevă că, în 2015, Fiscul a dispus aproape un milion de astfel de popriri.
Documentul citat arată că “dificultățile economico-financiare rezultate din perioada de criză economică cu care s-au confruntat contribuabilii au determinat ca un număr destul de mare dintre debitori să se afle în imposibilitatea achitării obligațiilor fiscale ce le revin, intrând în procedura insolvenței”, astfel încât ANAF ”se află în imposibilitatea recuperării acestor creanțe fiscale, deoarece orice măsură de executare silită este suspendată în urma aplicării prevederilor Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.
În categoria obligațiilor fiscale restante se înscriu, totodată, și cele pentru care există diferite constrângeri legale din cauza cărora Fiscul nu poate iniția sau continua măsurile de executare silită. Din această categorie fac parte obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a instituit administrarea specială și cele pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate, fără venituri sau bunuri urmăribile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest context, în primele 5 luni ale acestui ani, relevă sursa citată, ANAF a emis nu mai puțin de 796.071 de somații și a operat 349.922 popriri asupra conturilor bancare.
În aceeași perioadă, Fiscul a operat un 40.787 de popriri asupra veniturilor unor terți, dispunând totodată 3.285 de sechestre.
Dintre acestea din urmă, 2.219 de sechestre au vizat bunuri mobile, iar 1.066 de sechestre au privit bunuri imobile.
Comparativ, pe parcursul anului 2015, ANAF a emis peste 2 milioane de somații și a operat aproape un milion de popriri asupra conturilor bancare.
Tot anul trecut, inspectorii Fiscului au operat 123.352 de popriri asupra veniturilor unor terți și au dispus 9.820 de sechestre. Dintre acestea, 6.810 de sechestre au fost dispuse asupra unor bunuri mobile, iar 3.010 asupra unor bunuri imobile.