Taxa pe valoarea adăugată nu va mai scădea de anul viitor, cum era programat. Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Cioloș ca, până la instalarea noului Guvern, să amâne cu un an scăderea TVA, reducerea accizelor la carburanți și eliminarea taxei pe construcții speciale, astfel încât PSD să își poată aplica propriul program de guvernare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloș confirmă că facilitățile vor fi amânate.
Impactul bugetar al celor trei măsuri este calculat la 6,5 miliarde de lei.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat pentru Profit.ro că Guvernul va accepta cererea liderului PSD și va amâna măsurile fiscale respective, într-o ordonanță care trebuie redactată de Ministerul Finanțelor și care poate include și alte măsuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a precizat și pentru news.ro. că premierul Dacian Cioloș ”va proroga aceste termene pentru că principiile acestui guvern - predictibilitate si responsabilitate - rămân valabile pânâ la finalul mandatului”.
Ulterior, același mesaj a fost transmis către întreaga presă.
Conform Codului Fiscal, taxa pe valoarea adăugată este programată să scadă de la 20% la 19%, începând cu anul viitor, Liderul PSD vrea însă ca TVA să rămână 20% anul viitor și să scadă la 18% din 2018.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, că a discutat telefonic cu premierul Dacian Cioloș, căruia i-a solicitat să amâne o serie de măsuri fiscale care erau prevăzute să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, ceea mai importantă fiind reducerea TVA la 19%.
"Reducerea cu un punct procentual nu ar fi avut un efect semnificativ nici asupra cetățenilor, nici asupra companiilor", a spus liderul PSD, care a arătat că Guvernul pe care se pregătesc să îl formeze cu ALDE își propune reducerea TVA la 18% doar începând cu 1 ianuarie 2018.
Liviu Dragnea a afirmat totodată că i-a solicitat prim-ministrului amânarea reducerii accizelor la carburanți, susținând că vrea mai întâi o discuție cu oficialii Consiliului Concurenței și cei ai companiilor din domeniu. Liderul PSD a arătat că nu este normal ca, în condițiile în care la nivel mondial prețul petrolului este la cele mai reduse cote, prețul carburanților să fie în România unul din cele mai ridicate, dar că vrea să se asigure că o reducere a accizei la carburanți va avea efect la pompă, pentru clientul final.
"Trebuie să ne asigurăm că o reducere a accizei are ca efect o reducere a prețului la pompă pentru cetățeni (...) Vrem să ne asigurăm că o reducere a taxei se reflectă în prețurile respective, nu într-o creștere a profiturilor", a fost motivul invocat de Dragnea pentru blocarea reducerii accizelor.
Dragnea a mai arătat că a cerut și ca Guvernul să amâne eliminarea de la 1 ianuarie a taxei pe construcții speciale, cunoscută drept "taxa pe stâlp", deoarece această taxă trebuie eliminată doar când marile companii din România vor înțelege că profiturile obținute în România trebuie plătite aici.
O altă solicitare de a amânare adresată premierului Cioloș a fost cea privind plafonarea CASS de anul viitor, Liviu Dragnea arătând că PSD pregătește în această privință un pachet de facilități fiscale, din care o parte ar intra în vigoare în 2017, iar altele din 2018.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor risca închisoarea pentru remunerarea salariaților sub salariul minim numai în anumite condițiiLiderul PSD a arătat totodată că a discutat cu Dacian Cioloș ca Guvernul care va fi format de PSD cu ALDE să majoreze salariul minim la 1.450 lei în 2017, dar nu a precizat data exactă de la care va fi aplicată această majorare.
Recent, cea mai mare rețea de hipermarketuri din România, Kaufland, s-a grăbit să reducă, cu 3 săptămâni mai devreme, cota standard de TVA de la 20% la 19% la băuturi alcoolice, detergenți, produse de curățat, cosmetice și alte produse nealimentare.
Codul Fiscal care prevede aceste reduceri a fost inițiat chiar de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, în 2015, și aprobat în Parlament cu larga majoritate a parlamentarilor PSD. Aceste măsuri erau prevăzute inițial să fie aplicate chiar din 2016, dar au fost amânate pentru 2017 după ce președintele Klaus Iohannis a cerut reanalizarea acestora.
PSD a câștigat alegerile parlamentare de duminică și se pregătește să formeze noul Guvern.
Programul economic al PSD, pe care liderul Liviu Dragnea a spus că îl va pune în aplicare, conține reduceri masive de taxe: 0% pentru salariile, pensiile și veniturile din activități independente sub 2.000 lei brut lunar și 10% dacă depășesc acest prag, contribuții de asigurări cu 4 puncte procentuale mai mici, 0% la dividende, 1% pentru microîntreprinderi, TVA de 18%, eliminarea a 102 taxe nefiscale. Majoritatea măsurilor sunt prevăzute pentru 2018, ia rprogramul nu face nicio referire la amânarea sau anularea măsurilor actuale din Codul fiscal care ar trebui să intre în vigoare din prima zi a lui 2017: reducerea TVA la 19%, eliminarea supraaccizei la carburanți și a taxei pe stâlp.