Un proces intentat de Comisia Federală pentru Comerț împotriva Qualcomm, referitor la folosirea abuzivă a unei poziții de monopol în sectorul tehnologiciei cipurilor pentru dispozitive mobile, a debutat vineri la un tribunal din California, iar rezultatul acestuia poate avea un impact major asupra industriei smartphone, transmite Reuters.
Dacă guvernul va avea câștig de cauza în procesul de 10 zile, fără juriu, care se va desfășura în fața judecătorului districtual Lucy Koh, din San Jose, California, Qualcomm ar putea fi obligată să își schimbe practicile de licențiere a brevetelor către companii precum Apple, producătorul iPhone, susține News.ro.
Apple va urmări îndeaproape acest proces, având în vedere că va urma propriul său proces împotriva Qualcomm, cu acuzații similare.
Rezultatul acestui proces va avea un efect major asupra oricăror negocieri pentru închiderea litigiului între Apple and Qualcomm, a declarat T. Michael Walkley, analist la firma Canaccord Genuity într-o notă adresată clienților.
Deși este cunoscută mai ales pentru producția de cipuri destinate smartphone-urilor, Qualcomm obține majoritatea profiturilor din licențierea brevetelor către alte companii.
Cazul autorității de reglementare americane împotriva Qualcomm, care datează din 2017, acuză compania că are o politică anticoncurențială de tipul ”nu ai licență nu ai cipuri”, potrivit căreia livrează procesoare producătorilor de telefoane numai dacă aceștia acceptă termeni umflați pentru licențierea brevetelor.
Agenția mai acuză Qualcomm că a impus Apple un acord anticoncurențial, în care producătorul de iPhone-uri primește rabaturi financiare doar dacă achiziționează cipuri Qualcomm, subminând astfel concurența cu Intel.
Qualcomm argumentează că a obținut poziția dominantă pe piață prin realizările tehnice, iar tarifele sale pentru licențe sunt rezonabile, luând în calcul activitățile sale de cercetare și dezvoltare.
Practicile de afaceri ale Qualcomm mai sunt investigate de autorități de reglementare din Coreea de Sud, China, Taiwan și Europa.
Qualcomm acuză Apple că a provocat aceste acțiuni ale autoritaților de reglementare.
În ianuarie 2018, autoritatea europeană antitrust a amendat Qualcomm cu 997 de milioane de euro (1,14 miliarde dolari), afirmând că aceasta a plătit miliarde de dolari către Apple pentru ca aceasta să nu cumpere cipuri de la producători concurenți. Qualcomm a făcut contestație.
Apple și Qualcomm sunt blocate în litigii juridice. După ce Apple a dat Qualcomm în judecată pentru practici antitrust, Qualcomm a răspuns acuzând Apple că se folosește fără autorizație de tehnologie brevetată. În decembrie, Qualcomm a obținut un ordin judecătoresc care restricționează vânzarea anumitor modele de iPhone în Germania și China.