Importurile Chinei au crescut peste așteptări în iulie, în timp ce creșterea exporturilor a fost sub prognoză, potrivit datelor vamale publicate miercuri, transmite CNBC.
Excedentul de lichiditate al sistemului bancar a scăzut cu circa 10% în iulie față de luna precedentă, dar se menține la un nivel foarte ridicat. În acest context, dobânzile interbancare au scăzut, în condițiile în care Banca Națională a României a tăiat dobânda cheie pentru prima oară în ultimii trei ani și jumătate.
BNR asigură. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Banca Națională a României a redus cu 0,25 puncte procentuale dobânda cheie, pentru a doua ședință de politică monetară la rând și ultima din această vară, în timp ce analiștii se așteptau ca banca centrală să ia o pauză, în contextul riscurilor și incertitudinilor din economie. BNR menționează riscurile mari venite din politica fiscală, dar consideră că inflația mai redusă reclamă scăderea dobânzilor.
În 2023, UE a produs 3,2 miliarde de litri de înghețată, marcând o scădere de 1,4% față de 2022 (3,3 miliarde de litri), a transmis miercuri Eurostat. Dintre țările UE, Germania a fost principalul producător de înghețată în 2023, producând 612 milioane de litri, urmată de Franța (568 de milioane de litri) și Italia (527 de milioane de litri).
În București, piața închirierilor de apartamente în regim hotelier a avut o evoluție spectaculoasă în perioada post-pandemică. Doar în 2023, această industrie a generat venituri de 41,3 milioane euro în capitală, o cifră aproape dublă în comparație cu 2019 și cu 46% peste cea înregistrată în 2022.
Producția industrială a Germaniei a crescut în iunie, o veste bună pentru cea mai mare economie europeană, după declinul neașteptat înregistrat în trimestrul doi din 2024, transmite Bloomberg.
Producția de servicii a crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană și a scăzut cu 0,1% în zona euro, în luna mai comparativ cu luna precedentă (când se înregistrase o expansiune de 1% în ambele zone), iar România a avut cel mai semnificativ avans, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Guvernul a împrumutat în luna iulie 18,15 miliarde lei și a ajuns astfel cu totalul împrumuturilor la 153,47 miliarde lei, potrivit calculelor Profit.ro. Suma de 153,47 miliarde lei include toate împrumuturile contractate de către Ministerul Finanțelor pentru Guvern, cum ar fi cele de la bănci și investitori, populație și instituții internaționale. După primele șapte luni, Finanțele au acoperit 85% din necesarul de finanțare anunțat pentru acest an la 181 miliarde lei, dar cel mai probabil în 2024 vor împrumuta, din cauza deficitului, mai mult decât au anunțat inițial, așa cum au proceduat și anul trecut.
Arçelik păstrează acum în România. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.