Inflația în Germania a crescut în iulie, datorită costurilor mai ridicate cu alimentele și serviciile, a anunțat Oficiul federal de statistică (Destatis), confirmând datele preliminare, transmite DPA.
Producătorii europeni și asiatici din industria petrochimică încearcă să supraviețuiască, după ce anii de majorare a capacităților de pe principala piață - China - și costurile ridicate cu energia în Europa au redus marjele de profit timp de doi ani consecutiv, forțând firmele să se consolideze, transmite Reuters.
BNR a revizuit de la 4,9% la 4% prognoza pentru finele acestui an și de la 3,5% la 3,4% pentru finele lui 2025, când ar urma să intre în coridorul țintit de BNR, pe fondul unor evoluții recente mai favorabile ale prețurilor decât anticipa banca centrală. Guvernatorul Mugur Isărescu avertizează cu privire la riscurile și incertitudinile din economie și spune că nu se poate vorbi de o relaxare a politicii monetare – deși BNR a redus cu 0,5 pp rata cheie -, câtă vreme deficitul bugetar e ridicat.
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie -30 iunie 2024 a fost de 15,090 miliarde de euro, mai mare cu 1,764 miliarde de euro (+13,2%) decât cel înregistrat în perioada similară din 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Față în față cu noile branduri. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Prețul spot al gazelor a urcat pe platforma operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu aproape 20 de lei/MWh, sau cu peste 13%, în ultimele 5 zile, ajungând în apropierea recordului anului, deși ne aflăm în plină vară, iar, sezonier, prețurile ar trebui să fie unele dintre cele mai reduse din an, conform analizei Profit.ro.
La jumătatea acestui an, ponderea Chinei în industria auto globală a atins o valoare impresionantă, care reprezintă exact o treime din total, în contextul unei scăderi a vânzărilor de vehicule, în toată lumea.
Statele Unite ale Americii au depășit China, devenind cel mai mare partener comercial al Germaniei în primul semestru din 2024, în condițiile în care autoritățile de la Berlin caută să-și reducă dependența de Beijing, reiese din datele preliminare publicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters.
România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin, în 2023. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 de tone.
România a înregistrat în primul semestru o creștere a volumului tranzacțiilor imobiliare de 131%, până la 418 milioane de euro, cel mai mare avans din Europa Centrală și de Est (ECE), evoluție care a plasat-o pe poziția a treia în regiune, după Polonia și Cehia, devansând Ungaria și Slovacia.