Aparatul bugetar a scăzut în iunie cu 777 posturi față de luna mai și se situează la 1,293 milioane de posturi ocupate, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Comparativ cu finele anului trecut, sistemul bugetar este pe plus cu numai 975 de posturi ocupate, după o primă jumătate a anului 2024 în care au fost consemnate patru luni de scădere (ianuarie, februarie, martie, iunie) și două luni pe plus (aprilie și mai).
Indicele PMI a intrat din nou în zona de contracție, după o scurtă perioadă de creștere, semn că pentru industria românească va mai dura până ca producția să-și revină semnificativ.
Rata șomajului în zona euro a urcat la 6,5% în iunie, de la la 6,4% în mai, în timp ce în cazul Uniunii Europene rata șomajului s-a situat la 6% în iunie, stabilă comparativ cu mai, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Prețurile ridicate la energie și lipsa unei aprovizionări fiabile cu energie împiedică producția și investițiile companiilor germane, din ce în ce mai multe firme industriale luând în considerare relocarea peste hotare, arată rezultatele unui studiu, transmite Reuters.
Înmatricularile de autoturisme noi din Romania au avut o lună slabă, anticipată încă de luna trecută, când s-a înregistrat o creștere artificială a pieței, din cauza schimbărilor legislative la nivel european. După 7 luni se menține o creștere de două cifre.
Chletuielile bugetare suplimentare în urma recalculării pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, vor fi de 2,1-2,2 miliarde lei lunar, au precizat surse guvernamentale. Per total, efortul bugetar pentru recalculare va fi de circa 8,5 miliarde lei în cele patru luni până la sfârșitul anului.
Autoritățile de la București estimează o majorare a ratei inflației pentru luna iulie cu 0,2-03%, ca efect al creșterii neașteptate a inflației în zona euro, au declarat surse guvernamentale.
ANAF a colectat în iulie 46 miliarde de lei, cu 881 milioane de lei peste programul de venituri pe care l-a avut stabilit, potrivit informațiilor Profit.ro, și a recuperat astfel deficitul de încasare din luna iunie.
Companiile au închiriat în primul semestru al acestui an spații industriale și logistice cu o suprafață totală de 410.500 metri pătrați, volum în scădere cu 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, cererea nouă, excluzând contractele de renegociere, a cumulat 52% din volumul spațiilor contractate, respectiv 213.500 metri pătrați, reprezentând dublul suprafeței de livrate în intervalul analizat.
Rata șomajului în luna iunie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,5%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna mai 2024, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).