81% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante. Meseriașii, inginerii și șoferii sunt cei mai greu de găsit. În Top apare pentru prima dată și personalul medical

81% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante. Meseriașii, inginerii și șoferii sunt cei mai greu de găsit. În Top apare pentru prima dată și personalul medical
scris 27 iun 2018

81% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante, țara situându-se pe locul doi în lume în privința ponderii angajatorilor care se confruntă cu deficitul de talente, fiind depășită doar de Japonia, unde 89% dintre angajatori au probleme la ocuparea posturilor vacante.

Potrivit angajatorilor, principalele cauze ale dificultăților sunt numărul insuficient de candidați disponibili pe piață (41%), lipsa de cunoștințe profesionale specifice (așa-numitele hard skills) (22%) și lipsa experienței necesare pentru postul vizat (16%). 15% dintre angajatori spun că așteptările financiare ale candidaților sunt mai ridicate decât oferta, arată datele studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, sondaj la care a răspuns un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. 

Urmărește-ne și pe Google News
WeAccelerate, programul prin care start-up-urile pot crește într-un ritm accelerat cu sprijinul Telekom Romania. Înscrie-te și tu! CITEȘTE ȘI WeAccelerate, programul prin care start-up-urile pot crește într-un ritm accelerat cu sprijinul Telekom Romania. Înscrie-te și tu!

Dificultățile de ocupare a posturilor vacante sunt mai răspândite decât în trecut, ponderea angajatorilor români care întâmpină asemenea greutăți fiind cu 9 puncte procentuale peste cea raportată în ediția 2016/2017 a Studiului privind Deficitul de Talente, când 72% dintre angajatorii români spuneau că sunt afectați de acest deficit. Răspândirea dificultăților variază în funcție de dimensiunea organizației, acestea afectând 9 din 10 organizații mari, cu peste 250 de angajați (91%), dar doar 67% dintre micro-organizații, adică organizații cu mai puțin de 10 angajați.

Aviației Park, unul dintre primele proiecte rezidențiale unde poți beneficia de Ipoteca Verde CITEȘTE ȘI Aviației Park, unul dintre primele proiecte rezidențiale unde poți beneficia de Ipoteca Verde

Nu doar ponderea angajatorilor afectați este mai mare decât în trecut, depășind toate valorile raportate în cei 10 ani de studiu în România (2008-2018), ci și gradul de dificultate în ocuparea posturilor este sporit, 36% dintre angajatori indicând că le este mai greu să angajeze oameni decât în 2016, iar 56% considerând că gradul de dificultate este similar. Numai 6% consideră că le este mai ușor să găsească oameni decât în trecut.

Ca și în trecut, meseriașii (mai ales electricieni, sudori și mecanici) și inginerii (mai ales ingineri chimiști, ingineri civili și ingineri mecanici) ocupă primele două locuri în topul rolurilor pentru care se găsește greu personalul necesar, urmați fiind de șoferi, îndeosebi șoferi de camioane, curierat, mașini-unelte și transport în comun. Pe locurile 4 și 5 se află reprezentații de vânzări și personalul IT, mai ales experții în securitate cibernetică, administratorii de rețea și personalul de suport tehnic.

În Top pătrunde pentru prima dată și personalul medical (locul 9 pe lista dificultăților), atât doctori și asistenți, cât și alte roluri. Sunt greu de găsit și diferite tipuri de profesioniști precum cercetători, manageri de proiect sau avocați (locul 7), dar și managerii și directorii (locul 8).

Majoritatea locurilor de muncă pentru care cererea este în creștere necesită un nivel mediu de specializare și educație post-liceală, dar nu neapărat studii universitare.    

Studiul ManpowerGroup privind Deficitul de Talente a fost realizat prin intervievarea a 39.195 de angajatori din 43 de țări și teritorii. Analiza datelor a fost realizată de compania Reputation Leaders. 

viewscnt
Afla mai multe despre
angajatori
studiu
talente