O schemă complexă de fraudare, prin care bugetul a fost prejudiciat cu 613,48 milioane de lei, a fost depistată de controalele făcute de 180 de inspectori ai Direcției Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF), în 2014, la 38 de societăți din domeniul alcoolului din „grupul Euroavipo”- Murfatlar. Prin urmare, DGAF a sesizat DNA privind fapte penale. Pe 17 octombrie 2016, procurorii au început, în acest dosar, urmărirea penală și au reținut 10 persoane, oameni de afaceri și angajați ai Fiscului.
DGAF a derulat, în 2014, controale la antrepozitele fiscale din cadrul „grupului Euroavipo”, beneficiind de sprijinul Jandarmeriei Române, informează un comunicat al instituției. În urma investigațiilor fiscale, inspectorii au identificat o schemă complexă de fraudare care a prejudiciat bugetul cu 613,48 milioane de lei.
Comunicatul DGAF precizează că, în sesizarea penală înaintată DNA, au fost incluse și indicii că funcționari din cadrul ANAF au favorizat activitatea infracțională prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit comunicatului, principalele practici ilegale identificate în timpul investigării dosarului „grupul Euroavipo” sunt:
- Firme din cadrul grupului emit, pentru alte societăți din același grup, facturi de valori substanțiale, care sunt fără suport economic real, cel mai adesea acestea fiind facturi de avans, pentru care se emit bilete la ordin care au termene de încasare foarte îndepărtate (spre exemplu: anii 2020, 2021).
- Biletele la ordin sunt girate către societăți din cadrul grupului, iar unele dintre ele ajung să fie, în final, girate către emitent.
- În baza acestor facturi supraevaluate, se calculează și se declară taxele și impozitele, urmărindu-se obținerea unor sume de bani cu titlu de rambursări, compensări sau restituiri de la bugetul general consolidate,
- În paralel, se acumulează datorii la bugetul de stat, pe care reprezentanții societăților urmăreau să le stingă prin compensarea cu TVA de rambursat.
- Ca urmare a acumulării datoriilor, societățile intră în insolvență, de cele mai multe ori aceasta fiind solicitată de societăți din cadrul grupului.
- Administratorii/asociații/acționarii, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, prin tranzacțiile artificiale, au provocat starea de insolvabilitate a persoanelor juridice debitoare.
- Există, astfel, dosare de insolvență la nivelul a 4 tribunale: București, Buzău, Constanța și Tulcea. Rațiunea insolvenței societăților din grup este protejarea de executarea debitelor bugetare acumulate.
- Speculând prevederile Legii nr. 85/2006 privind suspendarea tuturor măsurilor de executare silită în cadrul procedurii de insolvență și ca urmare a inacțiunii structurilor fiscale competente, grupul „Euroavipo” a produs și comercializat pe piața internă alcool și băuturi alcoolice declarând, fără însă a achita obligațiile fiscale aferente, creându-se astfel un mecanism fraudulos de menținere a autorizațiilor de funcționare și de protejare aparent legală de orice măsură de executare întreprinsă de organele fiscale.
- Sunt desfășurate, succesiv, atât diverse tranzacții artificiale, cât și operațiuni privind structura companiilor (fuziuni în procedura de insolvență), toate aprobate de administratorul special și realizate sub supravegherea administratorului judiciar.
- Societățile membre ale “grupului Euroavipo” au Comitete ale Creditorilor formate din societăți afiliate, de asemenea aflate în insolvență, ca urmare a unor creanțe generate intra-grup .
- Au existat, de asemenea, numeroase cesiuni de creanță către societăți ”offshore”, în scopul evitării compensărilor bilaterale și înscrierii acestora la masa credală.
Cazul firmei Oana Management SRL
Un caz aparte îl reprezintă tranzacțiile efectuate între Euroavipo SA și Oana Management SRL, arată comunicatul DGAF. Oana Management avea, la sfârșitul lunii iunie 2016, una dintre cele mai mari datorii la buget de peste 416 milioane lei, deși avea un sediu fictiv înregistrat într-un sat din Buzău, iar acționarii și administratorii erau de negăsit.
DGAF arată rolul firmei Oana Management în dosarul Murfatlar. Astfel, în iunie – august 2014, Euroavipo SA a înregistrat facturi de avans mărfuri având ca furnizor pe Oana Management SRL. Există suspiciunea rezonabilă că facturile de avans înregistrate de către Euroavipo SA, având ca furnizor pe Oana Management SRL, au la bază operațiuni artificiale care nu au un conținut economic, fiind utilizate pentru a evita impozitarea și a obține avantaje fiscale, constând în deducerea taxei pe valoarea adăugată (Euroavipo SA a solicitat rambursarea soldului sumei negative a TVA). Totodată, acestea au fost folosite pentru evitarea plății datoriilor la bugetul statului, dispuse de către organele de inspecție fiscală în cadrul rapoartelor întocmite și pentru a evita revocarea autorizației de antrepozit fiscal. De exemplu, Euroavipo SA a înregistrat o factură de cca 1 miliard de lei, reprezentând „contravaloare avans” pentru achiziția unor bunuri, fără a preciza termenele de livrare ale produselor. În plus, beneficiarul nu poate justifica din punct de vedere economic utilizarea acelor bunuri, arată DGAF.
CITEȘTE ȘI Facturile cu servicii de management sau consultanță, verificate de ANAF: Cazul unei companii care a înregistrat cheltuieli fictive de 15 milioane leiTotodată, analizând termenele de scadență a biletelor la ordin care ajungeau până în 2021, s-a conturat suspiciunea rezonabilă că Euroavipo SA are către Oana Management SRL o datorie pe termen lung, dar contribuabilul asimilează o scadență pe termen scurt de recuperat de la bugetul de stat, cu intenția de a obține un avantaj fiscal în favoarea sa în relația cu statul, precizează comunicatul.
DGAF a făcut în perioada decembrie 2013 – septembrie 2016, 1.443 de controale la firmele din domeniul alcoolului și au identificat prejudicii totale cauzate bugetului de 845,94 milioane lei.