Dosarul în care Bogdan Olteanu este acuzat de trafic de influență legat de numirea guvernatorului Deltei Dunării va fi judecat de Curtea de Apel București, după ce instanța supremă a admis cererea avocaților acestuia, care au arătat că faptele de care Olteanu este acuzat ar fi fost comise în calitate de membru de partid, nu de președinte al Camerei Deputaților.
Înalta Curte de Casație și Justiție trebuia să înceapă marți judecarea pe fond a dosarului în care Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților și fost viceguvernator al Băncii Naționale a României, este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi primit un milion de euro pentru a înlesni numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, scrie News.ro.
Avocații lui Bogdan Olteanu au cerut instanței să trimită dosarul la Curtea de Apel București deoarece presupusele fapte trafic de influență de care este acuzat ar fi fost comise în calitate de membru de partid, nu de președinte al Camerei Deputaților.
„Dorim să punem în discuție necompetența instanței supreme. Considerăm că Înalta Curte de Casație și Justiție nu este competență să judece această cauză. Fapta care se reține în sarcina lui Bogdan Olteanu nu are legătură cu funcția de președinte al Camerei Deputaților pe care a avut-o. Președintele Camerei Deputaților are atribuția de a reprezenta instituția în relațiile interne și externe. Procurorii au zis că Olteanu ar fi săvârșit fapta din această poziție. A avea o atribuție de reprezentare nu înseamnă că avea puterea să facă o numire în componența Guvernului. Din punct de vedere legal, nu există niciun element ca Olteanu să fi avut vreo posibilitate legată să determine numirea domnului Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, a susținut apărătorul lui Bogdan Olteanu în față judecătorilor.
În sprijinul afirmațiilor sale, avocatul a arătat că la dosar există o confruntare între Bogdan Olteanu și omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
„Acolo, Vîntu spune că este dispus să finanțeze campania electorală a PNL și a lui. Nimic din acest dosar nu ne duce către convingerea că Olteanu ar fi săvârșit aceste fapte din această funcție. Instanța supremă nu este competență să judece acesta dosar și cerem trimiterea cazului la Curtea de Apel, având în vedere calitatea de avocat suspendat a domnului Olteanu”, a adăugat avocatul.
În replică, procurorul DNA prezent la ședința de judecată a arătat că infracțiunea de trafic de influență de care este acuzat Olteanu are legătură cu funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar trebuie avută în vedere și relația de afinitate a acestuia cu Călin Popescu Tăriceanu.
„Este suficientă legătură cu funcția pe care a ocupat-o. Controlul parlamentar poate fi exercitat asupra Guvernului. Declarația fostului guvernator al Deltei Dunării Paul Cononov este relevanță în acest sens. În plus, pe 16 septembrie 2008, Olteanu a anunțat primul la televizor că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei. Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului înainte de a fi numit ca guvernator. Apreciem excepția ca neîntemeiată, având în vedere că până acum Înalta Curte s-a mai pronunțat și pe măsurile preventive din acest dosar”, a spus procurorul.
Avocatul lui Olteanu a intervenit și a arătat că, din declarația martorului Cononov, rezultă că a fost chemat la biroul de la partid al lui Olteanu, nu la biroul acestuia de la Camera Deputaților. Mai mult, și presupusă sumă de bani la care fac referire procurorii în dosar ar fi fost dată la sediul partidului, nu în Parlament.
„În plus, în dosarul lui Vasile Blaga, deși era președinte al Senatului s-a procedat similar”, a susținut avocatul, moment în care judecătorul a venit cu o completare și a arătat că dosarul lui Blaga a fost trimis la o instanță inferioară încă din faza de cameră preliminară.
Bogdan Olteanu a spus că dorește să se pronunțe pe acestă chestiune deoarece este jurist specializat în Drept constituțional.
„Nu există vreo prerogativă a Guvernului asupra președinților camerelor. Nu a existat nici percepția celor care mă acuză că ar fi discutat cu mine în calitate de președinte al Camerei Deputaților. Este și o decizie a Curții Constituționale în acest sens. Nu poate interveni un parlamentar să poată influența Guvernul”, a arătat Olteanu.
După deliberări, judecătorii instanței supreme au admis cererea avocaților lui Bogdan Olteanu și au dispus trimiterea dosarului la Curtea de Apel București, decizia fiind definitivă.
În 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influență, fiind acuzat că în 2008, când era președinte al Camerei Deputaților, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiun Vîntu un milion de euro și sprijin electoral constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul intervențiilor la primul-ministrul de la acea dată pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind dați în sediul unui partid, au arătat procurorii în rechizitoriu.
Transferul banilor ceruți de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru și într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrași în numerar în trei tranșe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcția de guvernator al rezervației naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.