Dosarul “Gala Bute”: Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare și obligată să restituie peste 8 milioane de lei către ANT și 900.000 de euro către doi martori

Dosarul “Gala Bute”: Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare și obligată să restituie peste 8 milioane de lei către ANT și 900.000 de euro către doi martori
scris 28 mar 2017

Instanța supremă a condamnat-o marți, în dosarul “Gala Bute”, pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea la șase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declarații false sau incomplete.

Instanța a mai obligat-o pe Elena Udrea să restituie 8,1 milioane de lei către Autoritatea Națională pentru Turism, precum și 900.000 de euro către doi martori. Totodată, instanța a dispus confiscarea unei sume de aproximativ un milion de lei de la fostul ministru al Dezvoltării și Turismului.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, arată news.ro.

Elena Udrea a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, patru ani pentru o altă faptă de luare de mită, șase ani pentru o a treia infracțiune de luare de mită și tot șase ani pentru abuz în serviciu. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus, după contopirea pedepselor, ca Udrea să execute șase ani de închisoare.

Instanța a mai dispus achitarea Elenei Udrea pentru tentativa de folosire de declarații false ori incomplete.

Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Instanța a constatat că fapta este concurentă cu cea pentru care Obreja a fost condamnat de Tribunalul București, a contopit pedepsele și a dispus ca Obreja să execute cinci ani de închisoare.

FOTO Mesajele de la proteste care i-au plăcut premierului Grindeanu: \ CITEȘTE ȘI FOTO Mesajele de la proteste care i-au plăcut premierului Grindeanu: "No more Victoria's Secrets!" și "Sorine, clipește de două ori dacă vrei să te salvăm!"

Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisaore cu suspendare.

Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naționale de Investiții, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Instanța a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragoș Botoroagă la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul Gala Bute a ajuns la instanța supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupție pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia și pe omul de afaceri Dragoș Botoroagă. Printre faptele pentru care aceștia au fost trimiși în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunț de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) și SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist de către Federația Română de Box.

EXCLUSIV Consiliul Concurenței investighează dealerii Dacia și Renault din România. Posibile înțelegeri privind prețurile pieselor și ale manoperei service CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Consiliul Concurenței investighează dealerii Dacia și Renault din România. Posibile înțelegeri privind prețurile pieselor și ale manoperei service

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei. "Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanțarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului.

Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menționate, iar achiziția de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparență de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziție publică și au fost achiziționate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanțare europeană”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au susținut că Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuție la săvârșirea acestor fapte și la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuții informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanțării evenimentului, a cerut în mod repetat funcționarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluții în cazul încheierii contractului și a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achizițiilor publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
elena udrea
inchisoare