Dosarul “Black Cube”: Dinu Pescariu și Claudiu Florică, audiați ca martori la DIICOT

Dosarul “Black Cube”: Dinu Pescariu și Claudiu Florică, audiați ca martori la DIICOT
scris 4 aug 2016

Omul de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică, fostul șef al Fujitsu în România, au fost audiați de procurorii DIICOT, în calitate de martori, în dosarul “Black Cube, în care israelienii Ron Weiner și David Geclowicz sunt acuzați că au spionat familia procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Numele lui Dinu Pescariu și Claudiu Florică apar și în dosarul de la DNA privind licențele Microsoft, în care sunt vizați mai mulți foști miniștri.

Surse judiciare au declarat că Dinu Pescariu și Claudiu Florică au dat declarații de martor în dosarul “Black Cube”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În dosarul privind spionarea comunicațiilor și hărțuirea familiei și a unor apropiați ai procurorului-șef al DNA Laura Kovesi, Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infracțiuni.

În același dosar, procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene Black Cube, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Cei doi israelieni au stat în arest preventiv din 3 aprilie până în 22 iulie, când instanța le-a înlocuit măsura preventivă cu arestul la domiciliu.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv, cât și în Londra, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și Ron Weiner și David Geclowicz, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, “constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora”.

François Bloch, propus pentru funcția de director general al BRD, a fost interogat în 2013 de autoritățile ruse CITEȘTE ȘI François Bloch, propus pentru funcția de director general al BRD, a fost interogat în 2013 de autoritățile ruse

Anchetatorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpați aveau roluri și sarcini precis trasate de către cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul persoanei publice vizate și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

În dosar au fost audiați la DIICOT, ca martori, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și membri ai familiei sale.

Codruța Kovesi spunea că au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei sale și către prieteni apropiați, timp de o zi și jumătate, dar că nimeni nu a intrat în dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, la sfârșitul lunii iunie, că așteaptă rezultatele comisiei rogatorii din Israel privind audierea conducerii firmei Black Cube și contractul încheiat cu partea interesată de aflarea informațiilor despre viața privată a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Horodniceanu preciza că DIICOT a intrat în legătură cu poliția din Marea Britanie, care ar deține imagini filmate în legătură cu dosarul Black Cube.

În dosarul de la DNA privind licențele Microsoft, în care apar și numele lui Dinu Pescariu și Claudiu Florică, o parte a fost deja trimisă la instanța supremă, care în 24 martie, la judecarea în fond, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și pe omul de afaceri Dorin Cocoș la câte doi ani de închisoare cu executare și pe Nicolae Dumitru la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor.

FOTO Casa Dinu Lipatti, în care a locuit și comentatorul TV Dumitru Graur, scoasă la vânzare prin executare silită CITEȘTE ȘI FOTO Casa Dinu Lipatti, în care a locuit și comentatorul TV Dumitru Graur, scoasă la vânzare prin executare silită

Dorin Cocoș ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.  

viewscnt
Afla mai multe despre
black cube
dinu pescariu
claudiu florica