Analizele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) arată că inspectorii se duc prea târziu în control și constată obligații fiscale prea mari, la care se adaugă accesorii, spune președintele intituției Dragoș Doroș. În aceste condiții, rezultatul este insolvența companiilor, care nu fac față plății datoriilor suplimentare către buget, doar 3-4% dintre ele reușind să revină în circuitul economic.
“Analizele noastre ne spun că ne ducem în control prea târziu, constatăm sume prea mari, penalitățile care vin atașate sunt prea mari, iar activele nete pe care aplicăm aceste sume suplimentare și penalități sunt prea mici. Atunci rezultă insolvențe și din aceste insolvențe procentul de revenire în circuitul economic normal este de 3-4%, ceea ce este nemulțumitor pentru noi. Ce ne-am dori noi ar fi să ne ducem cât mai devreme, să constatăm sume mai mici pe active nete mai mari, mai ușor de plătit și companii care să poată să supraviețuiască", a spus Doroș. Declarația a fost făcută în contextul prezentării strategiei de conformare pe care ANAF intenționează să o pună în practică. Conform șefului Fiscului, ar trebui ca, în baza analizelor de risc, să aibă loc verificări doar în cazurile în care companiile nu vor să plătească.
"În același timp, chestia asta cu controlul. În strategia de conformare, controlul e ultima fază. Noi trebuie să implementăm, și asta facem, o strategie de conformare. Strategia de conformare înseamnă că ne uităm la toți contribuabilii, stabilim analiza de risc pe care o aplicăm tuturor, vedem care sunt cu risc mic, care sunt cu risc mijlociu și mare și, la fiecare dintre ei, aplicăm măsurile de conformare cuvenite. La cei cu risc mic este dialogul și ajutorul, la cei cu risc mediu este ajutorul să intre în categoria de risc mic și la cei care au risc mare, cei care nu vor să plătească taxe, interesul este să îi eliminăm de pe piață cât mai repede”, a precizat el.
CITEȘTE ȘI Doroș, ANAF: Guvernul va emite o hotărâre, săptămâna aceasta, privind noile case de marcat pe care trebuie să le cumpere toți comercianțiiÎn 2015, ANAF a făcut peste 60 mii de inspecții fiscale și a stabilit obligații în plus de plată de aproape 19 miliarde lei. Totodată, a estimat prejudicii de 11,25 miliarde lei și a instituit măsuri asiguratorii pentru 5 miliarde lei. Sumele încasate efectiv din aceste acțiuni nu au fost publicate, o parte dintre ele fiind contestate pe cale administrativă sau în instanțe. Prin urmare, eficiența verificărilor nu este cunoscută, având în vedere că unele companii, după cum a spus și președintele ANAF, ajung în insolvență pentru că nu au bani să achite datoriile constatate suplimentar de controale.