Director ERGO: Afacerile au crescut cu aproape 50% și am intrat pe profit. Continuăm ce am început

Director ERGO: Afacerile au crescut cu aproape 50% și am intrat pe profit. Continuăm ce am început
scris 16 mar 2018

Cu două companii în România, grupul german ERGO, controlat de gigantul Munich Re, a înregistrat anul trecut venituri din prime subscrise de 46,8 milioane de euro, cu 48% mai mult față de 2016, pe fondul avansului afacerilor pe segmentul asigurărilor de viață, a declarat pentru Profit.ro directorul general al ERGO Asigurări de Viață, Mihai Popescu.

“Suntem locul 3 pe piața asigurărilor de viață, după NN și BCR Life și înaintea Allianz-Țiriac Asigurări, fără a lua în calcul cifrele Metropolitan Life, care acționează pe piața locală prin intermediul a două subsidiare. Avansul subscrierilor ERGO în România a fost susținut în cea mai mare parte de asigurările de viață, pe fondul dezvoltării creditării în cursul anului 2017. Și asigurările generale au crescut”, a spus Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News

În același timp, însă, sunt informații că grupul ERGO vrea să închidă sucursale din anumite țări, pe care încă nu le indică.

În 2016, cele două companii au raportat prime de 144,2 milioane de lei, de la 86,93 milioane de lei în 2015 și 67,2 milioane de lei în 2014, potrivit datelor din rapoartele anuale ale asigurătorilor.

ASF pierde în fața proprietarului ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani CITEȘTE ȘI ASF pierde în fața proprietarului ONIX Asigurări, căruia i-a retras avizul pentru șefia companiei în urmă cu 4 ani

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a raportat cifrele pe întreg anul 2017, dar la 9 luni subscrierile din asigurări generale și de viață au crescut cu 6%, la 7,32 miliarde de lei. Defalcat, asigurările generale au înregistrat o creștere de 1%, la 5,79 miliarde de lei, iar segmentul de asigurări de viață a urcat cu 30%, la 1,53 miliarde de lei.

Grupul german este prezent în România prin ERGO Asigurări (fosta Credit Europe Asigurări-Reasigurări), preluată în prima parte a anului 2016 în urma unei tranzacții estimată între 7 și 8 milioane de euro, și ERGO Asigurări de Viață, funcțională din anul 2010. Până în prezent, germanii au investit în dezvoltarea celor două companii 30 milioane de euro.

Popescu spune totuși că, după ani de pierderi, ambele companii ERGO au intrat pe plus în 2017, profitul cumulat depășind 500.000 de euro, din care business-ul pe asigurări de viață a avut cel mai ridicat aport.

ASF a stabilit avocatul care o va apăra în procesul cu Raluca Țintoiu. Fosta șefă NN Pensii, care a primit cea mai dură amendă din istorie într-un scandal politic, vrea banii și autorizația înapoi, dar și daune morale CITEȘTE ȘI ASF a stabilit avocatul care o va apăra în procesul cu Raluca Țintoiu. Fosta șefă NN Pensii, care a primit cea mai dură amendă din istorie într-un scandal politic, vrea banii și autorizația înapoi, dar și daune morale

"Suntem pe plus și, foarte important, nu cerem bani acționarilor pentru acoperirea pierderilor", a afirmat șeful ERGO Asigurări de Viață.

În 2016, pierderile cumulate ale celor două companii ERGO au atins 3,74 milioane de lei, de la 1,3 milioane de lei în 2015 și 4,98 milioane de lei în 2014.

Dacă subscrierile pe segmentul polițelor de viață sunt susținute aproape integral de parteneriatele de tip bancassurance încheiate cu UniCredit, Garanti Bank, Piraeus Bank și Idea Bank, pe segmentul asigurărilor generale grosul primelor vine de la brokeri, cu o pondere de 80%, diferența revenind propriei forțe de vânzări și colaborării cu băncile.

"La noi, business-ul este diferit de cifrele pieței. Astfel, polițele de viață au o pondere de 70% din subscrierile grupului ERGO în România, față de 20% la nivelul pieței, în timp ce asigurările generale au o cotă de 30%, comparativ cu 80% pe toată industria", a spus Popescu.

Situația diferită a business-ului ERGO față de cifrele pieței se explică prin lipsa subscrierilor pe RCA, segment cu o pondere de 40% la nivelul pieței de asigurări generale și de viață. Grupul german și-a anunțat intenția de a intra pe RCA, dar decizia încă nu s-a concretizat până în prezent. O astfel de decizie presupune un efort financiar cuprins între 5 și 10 milioane de euro.

Euroins a depășit pragul de 1 miliard de lei din subscrieri. RCA domină portofoliul CITEȘTE ȘI Euroins a depășit pragul de 1 miliard de lei din subscrieri. RCA domină portofoliul

Întrebat de evoluția pieței de asigurări în acest an, Popescu a afirmat că va fi un semnal bun dacă subscrierile vor continua creșterea înregistrată în 2017, care a depășit 30%.

"Cred că apetitul de economisire este în creștere, bazat și pe veniturile mai mari și dobânzi mai mari care permit propuneri mai atrăgătoare către clienți pentru economisire prin produse de asigurări. Pe asigurări generale, cred că va continua stabilizarea pieței", a spus șeful asigurătorului, care a adăugat că, în privința business-ului din România, "continuăm ce am început".

În 2017, grupul ERGO a avut venituri totale din prime de 18,5 miliarde de euro, în ușoară creștere față de anul precedent, și un profit net de 273 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ergo
asigurari
venituri