Alpha Bank, prezentă și în România, a vândut un portofoliu de credite neperformante de 3,7 miliarde de euro în Grecia, la sub 2,5% din valoare. Cea mai mare tranzacție de pe piața de profil elenă

Alpha Bank, prezentă și în România, a vândut un portofoliu de credite neperformante de 3,7 miliarde de euro în Grecia, la sub 2,5% din valoare. Cea mai mare tranzacție de pe piața de profil elenă
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 15 mar 2018

Alpha Bank, una dintre cele mai mari bănci din Grecia, prezentă și în România, a vândut către grupul norvegian B2Holding un portofoliu de credite de consum cu o valoare nominală de 3,7 miliarde de euro, marcând cea mai mare tranzacție de pe piața de profil elenă. Prețul de achiziție reflectă situația delicată în care se află economia Greciei și sistemul bancar, care este marcat de un munte de credite restante.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Portofoliul de 3,7 miliarde de euro este compus din aproximativ 315.000 de credite de consum fără garanții și a fost preluat de B2Holding pentru 90 de milioane de euro sau 2,43% din valoarea nominală.

Urmărește-ne și pe Google News

Alpha Bank a raportat un profit de 85 de milioane de euro pe primele 9 luni din 2017, față de 22 de milioane de euro în perioada similară din 2016, și o rată a creditelor neperformante de 37% și o rată a expunerilor neperformante de 53%.

Este prima achiziție a grupului norvegian B2Holding în Grecia, piață prin care activează prin subsidiara B2Kapital.

EXCLUSIV BNR a respins preluarea Băncii Românești de către OTP Bank CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR a respins preluarea Băncii Românești de către OTP Bank

Anul trecut, B2Holding a cheltuit 418 milioane de euro pe noi portofolii de creanțe și a ajuns deja la un nivel de 275 de milioane de euro în acest an.

Tranzacția este preconizată să se încheie în acest trimestru, iar compania anunță că mai negociază achiziția a două portofolii importante în Europa Centrală și de Sud-Est, care vor fi rezolvate până la jumătatea anului.

Compania a intrat în 2016 și pe piața din România, prin achiziția, împreună cu EOS investment, a unui portofoliu de credite neperformante de 370 de milioane de euro de la BCR, iar anul trecut a mai cumpărat și creanțe de 271 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank.

Alpha Bank România a semnat, la începutul anului, un contract pentru vânzarea unui portofoliu de credite neperformante corporate estimat la 360 milioane euro, către un consorțiu de investitori internaționali, incluzând Deutsche Bank și fondurile de investitii AnaCap Partners și APS.

Băncile grecești au țintă de reducere a ponderii creditelor stricate

Rata creditelor neperformante în Grecia era de 46% la finele lunii septembrie 2017, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, valoare nemodificată pe parcursul anului trecut, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Bancară Europeană.

Banca centrală a Greciei prezintă o rată a creditelor neperformante, unde sunt incluse doar creditele restante peste 90 de zile din bilanț, de 36% la finele lunii iunie, cu un volum de 72,4 miliarde de euro.

Rata expunerilor neperformante, care include, pe lângă creditele neperformante și creditele pentru care rambursarea e improbabilă, era de peste 50% la aceeași dată, cu o valoare de aproape 102 miliarde de euro, circa 60% din produsul intern brut al Greciei.

Până în 2019, sistemul bancar grecesc trebuie să ajungă cu rata creditelor neperformante la 20% (circa 40 de miliarde de euro) și să reducă expunerea neperformantă la 34% (aproape 67 de miliarde de euro), potrivit țintelor agreate de bănci cu autoritățile de reglementare.

Legislația a fost modificată anul trecut astfel încât funcționarii și bancherii implicați în tranzacțiile cu credite neperformante să fie exonerați de răspunderea civilă și penală, atât cât timp cât acționează în concordanță cu legea și dacă prin acțiunile lor nu periclitează situația băncii. Anterior, oficialii băncilor erau pasibili de sancțiuni civile și chiar penale dacă aprobau astfel de tranzacții, pentru că ar fi diminuat valoarea bunurilor recuperabile.
Efectele au început deja să se vadă în piață.

Eurobank a vândut în toamna anului trecut un portofoliu de 1,5 miliarde de euro către grupul suedez Intrum. Eurobank este încă acționarul majoritar al Bancpost până ce tranzacția cu Banca Transilvania va fi finalizată.

Potrivit presei elene, National Bank of Greece a scos la vânzare, la începutul acestui an, un portofoliu de credite neperformante de 5,2 miliarde de euro, în timp ce Piraeus Bank avea în plan transferul a două portofolii de câte 1,5 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank
b2holding
credite neperformante
grecia