Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate simultane la 25 de bănci, IFN și asociații și patronate, inclusiv la o publicație economică, în 27 noiembrie. Consiliul a căutat documente care să arate dacă firmele au făcut schimb de informații sensibile, iar investigația se aseamănă cu cea derulată în cazul Xprimm Media - și societățile de asigurări, au declarat pentru Profit.ro surse din piață.
Consiliul vrea să afle, printre altele, dacă firmele au distribuit informații între ele cu privire la pozițiile în piață, de natură să distorsioneze concurența. Legea Concurenței interzice practicile prin care agenții economici și asociațiile își împart cote de piață, ceea ce Consiliul suspectează, printre altele, că s-a întâmplat în acest caz, prin informațiile despre cotele de piață la care au avut acces societățile. Totodată, Consiliul suspectează și posibile fixări ale prețurilor la leasing operațional.
Ancheta este așteptată să dureze circa un an și jumătate și se poate încheia cu amenzi de la 0,5% până la 10% din cifra de afaceri, în cazul în care Consiliul stabilește că legea a fost încălcată.
CITEȘTE ȘI Antifrauda a intensificat controalele în centrele angro în contextul sărbătorilor de iarnăInvestigația este similară cu cea derulată de Consiliul Concurenței în cazul Media Xprimm – UNSAR (asociația profesională a societăților de asigurare) și firmele membre, deschisă în 2015, și care va fi încheiată în curând, fiind întârziată de răspunsul Comisiei Europene, au precizat pentru Profit.ro surse din piață. În acel caz, Concurența suspectează că firmele de asigurare au folosit publicația pentru a face schimb de informații, în condițiile în care autoritatea consideră că revista este una a pieței, finanțată de firmele de asigurări și pensii private.
Documente ridicate, e-mail-uri verificate
În cazul Finmedia, companie care editează revista Piața Financiară, inspectorii au căutat documente referitoare la informațiile primite de la societățile de leasing operațional, în condițiile în care publicația economică realizează topuri trimestriale cu privire la cotele de piață pe acest segment.
Inspectorii au vrut să afle dacă informațiile au fost primite direct de la firme sau dacă au venit de la Asociația Societăților Financiare din România (fost Asociație de Leasing Bancar - ALB), iar reprezentanții publicației au arătat că datele sunt primite direct de la societăți, spun pentru Profit.ro surse din piață. Inspectorii au căutat inclusiv în e-mail-urile trimise de jurnaliști pentru a vedea de unde au venit informațiile care au stat la baza articolelor, adaugă aceleași surse.
Bancpost, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank și Banca Comercială Română sunt enumerate în capul listei de instituții la care s-au făcut inspecții. Cele patru bănci fac parte și din Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), cel de-al cincilea membru fiind ING Bank.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul soț al Olguței Vasilescu aduce forțe proaspete în ASF, fără experiență în asigurări și pensii: fina lui Victor Ponta, doctor în filosofie la Baia Mare, soția ministrului Ionuț Mișa și un fost angajat DIPIPotrivit unor surse din piață, investigația vizează mai mult activitățile instituțiilor financiar nebancare cu activități de creditare și de leasing, băncile fiind implicate în calitate de acționari ai firmelor respective – BCR Leasing, BCR Fleet Management, Unicredit Leasing Corporation, Unicredit Leasing Fleet Management, Raiffeisen Leasing IFN. Pe de altă parte, deși a făcut inspecție la Bancpost, Consiliul nu menționează și o inspecție la instituțiile financiare nebancare pe care grupul elen Eurobank le deține în România.
Eurobank deține, pe lângă Bancpost și ERB Leasing și ERB Retail IFN – toate trei fiind în proces de a fi preluate de către Banca Transilvania – instituțiile nebancare fiind membre ale ALB, în condițiile în care Concurența menționează că toate companiile membre ale Asociației, dar și ale CPBR, Asociației Societăților de Leasing Operațional (ASLO), Federației Patronatelor Serviciilor Financiare din România, Patronatului Leasingului și al Creditului din România și Patronatului Creditului IFN sunt sub investigație.
Consiliul Patronatelor Bancare din România a transmis, la solicitarea Profit.ro, că inspectorii de la Consiliul Concurenței au venit la sediul instituției în 27 noiembrie, unde au căutat în documentele și calculatoarele organizației.
“Explicația oferită CPBR de către inspectorii Consiliului Concurenței a constat într-aceea că, fiind vorba despre o inspecție privind societățile de leasing și credit de consum, această a fost extinsă și la nivelul CPBR întrucât organizația noastră patronală este partenera cu Patronatul Leasingului și al Creditului din România (PLCR), formată din unele entități membre ALB, în cadrul Federației Patronatelor Serviciilor Financiare din România (Federația FinBan)”, transmite CPBR.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania israeliană CymbIoT, cu CA condus de fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului, a intrat în România. Generalul Marcel Opriș, fostul șef STS, recrutat pentru a supraveghea operațiunile localePatronatul Bancar spune că nici el și nici Federația FinBan nu au printre activități politicile comerciale, de risc sau de piață specifice entităților membre și că nu solicită și nici nu centralizează, distribuie sau primesc asemenea informații.
Reprezentanții BCR, Raiffeisen Bank și UniCredit nu au dorit să comenteze, iar cei ai Bancpost nu au putut fi contactați. Reprezentanții ALB nu au oferit un răspuns la solicitarea Profit.ro de a comenta pe marginea acestui subiect.
Adriana Ahciarliu, fost secretar general al ALB până anul trecut, în acest moment acționar al firmei Diplomat Consult, care organizează evenimente pentru Patronatul Creditului IFN, nu a dorit să ofere detalii cu privire la investigația Concurenței. “Tot ce pot să confirm e că am lucrat pentru unele dintre societățile investigate”, a spus Ahciarliu, la solicitarea Profit.ro.
Ca fapt divers, reprezentanții Consiliului nu s-au ferit să se afișeze la evenimente ale industriei înainte de anchetă. Cu puțin timp înainte de acțiunea de control, la Conferința Națională a Creditului de Consum IFN, organizată, în 16 noiembrie, de Diplomat Consult, în parteneriat cu Patronatul Creditului IFN, a participat și un inspector al Consiliului Concurenței, care a vorbit despre competitivitatea produselor financiare din punct de vedere concurențial.
Totodată, la sfârșitul lunii septembrie, Concurența și CPBR au organizat un seminar cu jurnaliștii la Sinaia pe teme de concurență în piața bancară.
Consiliul precizează că a mai făcut percheziții și la BRD Sogelease IFN, Viva Credit IFN, ALD Automotive, Arval Service Lease Romania, Autotechnica Fleet Services, BT Operational Leasing, Leaseplan Romania, Porsche Mobility.
Consiliul Concurenței are în derulare și o investigație sectorială pe piața bancară, în care se uită la afacerile retail din sector. Consiliul vrea să afle de ce serviciile bancare sunt mai scumpe decât în alte țări și se va uita la conturile curente, credite și carduri. La finalul investigației, așteptat în iunie 2018, Consiliul ar putea emite recomandări sau deschide anchete, dacă este cazul.