Bogdan Andriescu, al doile președinte de până acum al Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță din România (UNSICAR), cu mandate care s-au întins pe aproximativ 15 ani,va ceda poziția de lider al Uniunii pieței de brokeraj după ce a pierdut cu 25-33 alegerile împotriva principalului contracandidat, Dorel Duță, de la Hobbit Broker. Informația a fost confirmată pentru Profit.ro de mai mule persoane din interiorul UNSICAR, inclusiv de câștigător.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
UPDATE: Într-un drept la replică transmis Profit.ro, UNSICAR subliniază că există în piață de doar 17 ani, nu de 20 de ani, fiind înființată în anul 2000.
De asemenea, arată UNSICAR, Bogdan Andriescu nu a fost unicul președinte, înaintea sa fiind la conducere o altă persoană al cărei nume oficialii UNSICAR nu îl dau. Profit.ro menționează că în mediile publice, această informație nu este disponibilă. Fondatorul și primul președinte al UNSICAR, al cărui nume nu există în dreptul al replică și nici în comunicările oficiale date de UNSICSAR de-a lungul timpului este Valentin Țucă, pe atunci director al Marsh România, ulterior la Aon.
UNSICAR precizează și că actualul președinte, Dorel Duță, afirmă că nu a confirmat informația pentru Profit.ro.
Referitor la fraza “De partea cealaltă este de menționat că Dorel Duță are o relație mult mai bună cu actuala conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), cu care Andriescu devenise practic dușman, mai ales la anumite nivele cum ar fi cel al protecției consumatorului”, Bogdan Andriescu precizează că are o relație de colaborare foarte bună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, inclusiv cu direcția de Protecție a Consumatorului.
Referitor la informația potrivit căreia “Practic, cei mai mari brokeri din UNSICAR după primele intermediate au plecat și au format o altă asociație, nemulțumiți de lipsa de acțiune din UNSICAR”, precizăm că, în acest moment, cei mai mari brokeri fac parte din UNSICAR, cu excepția unuia singur.
Referitor la informația potrivit căreia “Patronatul a reușit să își apropie și numele mari din domeniul corporate, printre care Marsh România, companie a liderului mondial în domeniu, care plecase din UNSICAR cu mai mult timp în urmă”, precizăm că pe site-ul PRBAR, MARSH nu figurează ca membru al acestei asociații.
Menționăm că Profit.ro nu a afirmat că Marsh este membru PRBAR ci doar că are o relație bună cu PRBAR, fapt confirmat printr-un protocol de colaborare.
Uniunea ar urma să emită un comunicat de presă în următoarele câteva ore pentru a anunța oficial schimbarea.
Dorel Duță era, din 2014, membru al consiliului director al UNSICAR și a doua voce ca importanță după Andriescu. El este director al Hobbit Broker, un intermediar înființat în urmă cu 17 ani.
Andriescu, unicul președinte al UNSICAR de până acum, deține un intermediar de dimensiuni mici specializat în asigurări corporate: Risk Control.
CITEȘTE ȘI STUDIU 55% dintre români sunt dispuși să accepte un loc de muncă mai prost plătit, dar cu mai mult timp liberDe altfel, în ultimii ani, el își concentra activitatea în zona reprezentării pieței de brokeraj și a pregătirii și educației în domeniu. Andriescu a fost și președinte al Institutului de Management în Asigurări (IMA).
Până în 2009 a fost managing partner al EOS Risq, care în 2011 și-a încetat activitatea la cerere. Anterior, Bogdan Andriescu a mai lucrat la AIG România și la Generali.
De partea cealaltă este de menționat că Dorel Duță are o relație mult mai bună cu actuala conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), cu care Andriescu devenise practic dușman, mai ales la anumite nivele cum ar fi cel al protecției consumatorului. Duță a fost chiar membru în Comisia SAL-FIN, specializată în rezolvarea amiabilă a litigiilor.
Pasivitatea în fața plafonării tarifelor și a noii legi RCA au pornit „revoluția”. Înființarea Patronatului Brokerilor, moment decisiv
Hegemonia lui Andriescu a început să fie pusă la îndoială serios după formarea, la începutul acestui an, a Patronatului Brokerilor de Asigurare din România. Practic, cei mai mari brokeri din UNSICAR după primele intermediate au plecat și au format o altă asociație, nemulțumiți de lipsa de acțiune din UNSICAR.
În prezent, PRBAR are 14 membrii și adună peste 25% din piața de brokeraj. Mai mult, Patronatul a reușit să își apropie și numele mari din domeniul corporate, printre care Marsh România, companie a liderului mondial în domeniu, care plecase din UNSICAR cu mai mult timp în urmă.
Formarea PRBAR și declinul încrederii acordate de brokeri lui Andriescu au început în contextul schimbărilor legislative majore petrecute mai ales pe piața RCA: plafonarea tarifelor având ca afect reduecrea fără precedent a comisioanelor încasate de brokeri și, mai apoi, apariția legii RCA într-o formă care avatntajează mai degrabă service-urile și marii transportatorii.
CITEȘTE ȘI Cum poți să îți maximizezi profitul la BursăÎn acest context, UNSICAR a fost fie prea puțin implicată, fie s-a poziționat în umbra Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), la rândul ei contestată chiar din interior, în noua formulă.
La ultimele alegeri, UNSICAR anunța că are 88 de membrii, însă fomarea PRBAR a redus numărul acestora la sub 80. UNSICAR este afliată și BIPAR, organizație representantivă la nivel internațional pentru piața asigurărilor și cea a brokerajului din domeniu.