Deloitte Romania va furniza Ministerului Comunicațiilor servicii de consultanță pentru identificarea soluțiilor în vederea majorării capitalului social al Poștei Române, unde statul deține o participație de 75% din acțiuni, a anunțat instituția.
“Ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova a semnat, luni, împreună cu Lars Wiechen, partener-coordonator al departamentului de Consultanță Financiară Deloitte, un contract de consultanță prin care firma urmează să găsească soluții pentru realizarea unei majorări de capital la Poșta Română. Deloitte va realiza analiza de piață care va arăta dacă statul român poate să capitalizeze Poșta Română cu suma prevăzută în bugetul de stat încă de anul trecut”, se arată într-un comunicat al ministerului remis Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit caietului de sarcini, Deloitte va evalua dacă statul, în calitate de acționar la Poșta Română, va acorda prin infuzia de capital un avantaj acestei companii, prin faptul că nu ar acționa ca un operator economic privat în economia de piață în aceea ce privește infuzia de capital.
“În scopul testului OEP (testul operatorului economic privat în economia de piață), doar beneficiile și obligațiile statului în calitate de proprietar și de operator economic vor fi luate în considerare. Examinarea conformității intervenției statului prin majorarea capitalului socialal Poștei Române, cu condițiile pieței trebuie să aibă loc pe o bază ex-ante, având în vedere informațiile disponibile la momentul în care a fost decisă intervenția respectivă”, se mai arată în caietul de sarcini al procedurii de atirbuire.
Infuzia de capital preconizată se ridică la 170 milioane de lei, conform datelor din bugetul ministerului aprobat pentru 2017, bani care vor permite Poștei Române să susțină proiectele investiționale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Restructurarea ANCOM generează procese. Director concediat, după ce instituția a cheltuit 76.000 lei pentru pregătirea saRaportul Deloitte România va fi prezentat în cursul lunii noiembrie.
Valoarea contractului semnat se ridică la 118.800 lei, fără TVA, de la un estimat de 132.000 lei, fără TVA, conform anunțului de participare la procedură publicat în cursul lunii iulie.
Poșta Română este controlată de Ministerul Comunicațiilor – 75% și Fondul Proprietatea – 25%. Anul trecut, afacerile companiei au crescut cu 2,4%, la 1,135 miliarde de lei, iar profitul net a atins 10,45 milioane de lei, de la o pierdere de 34,01 milioane de lei în 2015.