Deficitul de cont curent s-a adâncit cu 38,5% la 2,3 miliarde de euro în primele patru luni din 2019, de la 1,66 miliarde de euro în perioada ianuarie-aprilie 2015, pe fondul creșterii mai accelerate a importurilor de bunuri și servicii în comparație cu exporturile. Totodată, investițiile străine directe sunt în scădere și acoperă doar parțial deficitul.
Cel mai mult s-a deteriorat comerțul cu bunuri, unde importurile au crescut cu 8,9% la 26,1 de miliarde de euro, un ritm mai mult decât dublu față de cel de 4,2% al expansiunii exporturilor la 21,1 miliarde de euro. Deficitul pe comerțul cu bunuri a crescut, astfel, cu aproape 35% la 4,9 miliarde de euro, după primele 4 luni, arată calculele Profit.ro pe baza datelor publicate de Banca Națională a României.
Îngrijorătoare este și evoluția balanței serviciilor, care în anii anteriori a atenuat din ieșirile de valută pe partea de bunuri, dar care acum are un excedent în ușoară scădere (-1,3%) la 2,5 miliarde de euro. Exporturile de servicii au crescut cu 15% la 7,8 miliarde de euro, însă importurile au crescut cu 25% la circa 5,3 miliarde de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, comerțul cu bunuri și servicii a adus, per total, un deficit mai mare cu 123% față de ianuarie-aprilie 2018 la 2,37 miliarde de euro.
Excedentul pe serviciile de lohn a a crescut cu 10%, cel pe transporturi cu circa 20%, însă deficitul pe turism s-a adâncit cu peste 40%. Capitolul alte servicii și-a redus execentul cu 20%, după o creștere a importurilor cu 30%, un ritm dublu față de dinamica exporturilor.
La capitolul venituri primare, deficitul s-a redus cu 70% la 362 de milioane de euro, după o creștere a intrărilor cu 9% și o scădere a ieșirilor de bani cu 20%. Aici sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană.
Capitolul veniturilor secundare arată o scădere a excedentului cu puțin peste un sfert la 423 de milioane de euro, după ce ieșirile de valută aproape că s-au dublat față de perioada ianuarie-aprilie 2018. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene.
Investițiile străine directe continuă să subperformeze, după un start bun în ianuarie-februarie, și au scăzut cu 17% la 1,32 miliarde de euro față de primele patru luni din 2018. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 938 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 385 milioane euro.
Evoluția balanței externe e în topul preocupărilor Băncii Naționale a României și, alături de balanța bugetară, în topul riscurilor sistemice la adresa stabilității financiare.
După o pondere de 4,5% din produsul intern brut în 2018, Fondul Monetar Internațional avertizează că balanța externă ar putea ajunge la un deficit de peste 5% în acest an.