Deficitul contului curent al balanței de plăți, care include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state, a crescut cu 412 milioane de euro în august față de iulie la peste 4 miliarde de euro, mai ales ca urmare a creșterii importurile de bunuri, neacoperite de exporturi suficiente. Deficitul de cont curent este cu 52% mai mare decât cel înregistrat în perioada ianuarie – august 2016, arată datele publicate de Banca Națională a României.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Balanța de bunuri aduce cea mai mare parte din deteriorarea poziției externe a României, în condițiile în care importurile au depășit exporturile cu aproape 7,2 miliarde de euro în perioada ianuarie-august, păstrând ritmul din ultimele luni în care deficitul pe partea de comerț cu bunuri sare cu câte un miliard de euro/lună. În aceeași perioadă din 2016, deficitul era de circa 5,7 miliarde de euro.
Exporturile de bunuri din primele opt luni ale anului au totalizat aproape 37,4 miliarde de euro, în creștere de le aproape 34 de miliarde de euro anul trecut, însă importurile au înregistrat un avans mult mai rapid, de la 39,7 miliarde de euro la 44,6 miliarde de euro.
Soldul net al comerțului cu servicii a Exporturile de servicii au crescut cu sub 3% față de anul trecut, la 5,2 miliarde de euro, insuficient pentru a putea acoperi dezechilibrul pe partea de bunuri. Totodată, se observă și o creștere cu un sfert a importurilor de servicii la aproape 8,2 miliarde de euro, ritm superior celui de circa 15% cu care au crescut exporturile la aproape 13,4 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Digi se împrumută cu 200 milioane euro. Parte din credit, folosit pentru cumpărarea Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria. Un nou împrumut peste un munte de datoriiExcedentul pe partea de transporturi s-a menținut la un nivel relativ egal cu cel de anul trrecut, la peste 2,3 miliarde de euro, cu o revenire în august față de iulie. Lohn-ul a înregistrat o creștere a excedentului de circa 220 de milioane de euro la 1,8 miliarde de euro, în timp ce turismul a scos mai mulți bani din România decât a adus cu 487 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât în primele șapte luni ale anului trecut, în condițiile în care românii au cheltuit în afara țării peste 2 miliarde de euro, iar turiștii străini au adus în țară 1,56 miliarde de euro.
Din categoria alte servicii, unde intră industria de tehnologie, informații și comunicații, excedentul a avansat cu aproape 240 de milioane de euro, la peste 1,54 miliarde de euro.
La capitolul venituri primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, situația e ceva mai bună decât cea de anul trecut, în condițiile în care deficitul s-a ameliorat la 3,54 miliarde de euro, față de 3,65 miliarde de euro la 8 luni în 2016.
Pe de altă parte, excedentul balanței de venituri secundare a scăzut cu 116 milioane de euro față de luna iulie din anul trecut, la 1,47 miliarde de euro, pe fondul unor intrări mai mici de bani. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene.
Datele privind contul curent arată cea mai proastă situație de după declanșarea crizei, însă nu sunt atât de rele ca cele din perioada 2007-2008.
Banca Națională a România a avertizat recent că politicile fiscale au dus la o creștere a consumului și implicit a importurilor, cu dezechilibru asupra contului curent ce se răsfrânge și asupra cursului de schimb.
Analiștii din băncile comerciale au estimat la un miliard de euro intervențiile pe curs ale BNR de luna trecută, menite să țină rata de schimb sub 4,6 lei/euro.
Investițiile străine directe nu mai finanțează consumul extern al României, așa cum se întâmpla până anul trecut.
Nerezidenții au investit în primele opt luni ale anului aproape 2,52 miliarde de euro, față de aproape 3,1 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut. Față de fluxul până în iulie, investițiile au crescut cu 149 de milioane de euro, în timp ce între iulie și august 2016 aceeași perioadă a anului trecut avansul a fost de 230 de milioane de euro.
Participațiile la capital reprezintă 2,8 miliarde de euro din fluxul înregistrat în ianuarie-august 2017, în timp ce creditele intragrup au scăzut cu 286 de milioane de euro, pe măsură ce firmele cu acționariat străin au rambursat din împrumuturile de la firmele-mamă.