Daniel Tudor, fost șef CSA reținut pentru luare de mită, cere să fie ”compensat” cu peste 3 milioane de lei pentru că a fost demis din fruntea asigurărilor

Daniel Tudor, fost șef CSA reținut pentru luare de mită, cere să fie ”compensat” cu peste 3 milioane de lei pentru că a fost demis din fruntea asigurărilor

Sursa foto: Agerpres

Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 22 feb 2016

Daniel Tudor, fost președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), cere în instanță peste 3 milioane de lei daune de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Tudor, în prezent aflat în arest la domiciliu sub suspiciunea că ar fi luat mită 300.000 de euro de la o companie de asigurări, pretinde acești  bani drept “compensații la încetarea mandatului de președinte CSA”.

Două instanțe de judecată de la Tribunalul București și-au declinat până acum competența în ceea ce privește soluționarea dosarului, motiv pentru care procesul a ajuns la Secția Contencios Administrativ a Curții de Apel București. Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 13 aprilie 2016. Concret, Daniel Tudor cere peste 3 milioane de lei sub titlul de “compensații la încetarea mandatului de Președinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor” și încă aproximativ 200.000 de lei daune moratorii reprezentând actualizarea cu rata inflației a sumei.

Urmărește-ne și pe Google News

Daniel Tudor a fost numit la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în luna octombrie 2012. El a condus instituția până la înființarea Autorității de Supraveghere Financiară, în 2013, când a fost numit vicepreședinte al suprevgehetorului nou creat. Prin lege, formarea ASF a condus la desființarea celor trei supraveghetori ai piețelor financiare nonbancare - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private.

Omniasig va asigura aproape 2.000 de vehicule ale Ministerului Apărării CITEȘTE ȘI Omniasig va asigura aproape 2.000 de vehicule ale Ministerului Apărării

Membrii fostului Consiliu al CSA aveau stipulat în contracte, din perioada în care la conducerea asigurărilor se afla Angela Toncescu, că pot beneficia de compensații echivalente cu până la 24 de salarii lunare în cazul în care sunt demiși înainte de expirarea mandatului. Acest lucru se întâmpla în ciuda faptului că membrii CSA erau numiți politic, de către Parlament.

Tudor încasa de la CSA un salariu lunar de 24.000 de euro, după cum a dezvăluit presei. Potrivit propiei declarații de avere în 2013 el avea 8 terenuri în București, Ilfov si Buzău, 3 case și 3 apartamente în București, Belgia și la Miami în SUA, 2 bărci cu motor și un skijet, 2 mașini, bijuterii și ceasuri de 100.000 de euro. În bănci deținea împreună cu fosta soție 2 milioane de euro și aproape un milion de dolari, la care se adaugă plasamente și împrumuturi de 750.000 de euro.

Daniel Tudor este, potrivit relatărilor din presă, principalul denunțător în dosarul Rușanu- ASF, acolo unde mai multe zeci de persoane din zona asigurărilor sunt acuzate că ar fi luat mită pentru a favoriza compania Carpatica Asig, deținută de omul de afaceri din Sibiu Ilie Carabulea.

Una dintre acuzațiile aduse lui Dan Radu Rușanu, fost președinte al ASF, este tocmai aceea că ar fi forțat demiterea lui Daniel Tudor din poziția de vicepreședinte ASF. Tudor ar fi încercat să se opună mușamalizării situației de la Carpatica Asig, societate care avea probleme cu plata daunelor, și de aceea ar fi fost îndepărtat.

Cu toatea acestea, Daniel Tudor a fost reținut recent de procurorii DNA sub suspiciunea că ar fi pretins o mită de 3 milioane de euro de la aceeași Carpatica Asig pentru a ascunde starea financiară reală a companiei. El se află în prezent în arest la domiciliu. Tudor ar fi încasat trei tranșe de câte 100.000 de euro în acest scop. În prezent, Carpatica Asig se află într-o situație financiară dificilă, fiind aproape de preluarea de către Fondul de Garantare a Asiguraților. 

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel tudor
daniel tudor csa
daniel tudor arestat
asf