Judecătoria Sectorului 1 a respins contestația Raiffeisen Bank la față de decizia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor de a amenda și obliga banca să modifice dobânzile la creditele acordate între 2006 și 2010. Raiffeisen anunță că va ataca decizia cu apel.
ANPC a amendat, în toamna anului trecut, Raiffeisen Bank pentru practici comerciale incorecte în cazul împrumuturilor acordate persoanelor fizice înainte de criză, pentru că banca ar fi premeditat creșterea dobânzilor plătite de clienți, potrivit unor documente interne. Președintele ANPC a emis, ulterior, un ordin de încetare a practicii comerciale, care spune, printre altele, că Raiffeisen trebuie să revină la dobânzile de la momentul acordării creditelor și să emită noi scadențare.
Banca a contestat în instanță procesul-verbal emis de ANPC, care a stat la baza ordinul de încetare a practicii, emis de președintele Autorității, cât și ordinul în sine, pentru care a obținut și suspendarea aplicării până la soluționarea litigiului.
“În ceea ce privește decizia de respingere a plângerii împotriva procesului-verbal, Raiffeisen Bank va ataca decizia dată în prima instanță”, arată Raiffeisen într-un comunicat.
CITEȘTE ȘI Finanțele aduc modificări ample normelor de aplicare a Codului Fiscal, după schimbările de legislație fiscală din ultima perioadăBanca a trimis scrisori debitorilor care ar urma să beneficieze de o scădere a dobânzii, însă arată că pentru circa 70% dintre debitori dobânzile vor crește dacă vor reveni la nivelul inițial, așa cum a cerut ANPC.
În cazul unui client cu credit în franci elvețieni care plătea acum o dobândă de 6% pe an, banca a revenit la dobânda de 3,9% de la momentul semnării contractului, pe care o va aplica timp de 1 an, după care va calcula dobânda variabilă în funcție de Libor CHF la 6 luni plus o marjă de 4,55%, ceea ce corespunde unei dobânzi de 3,9% în acest moment, având în vedere că rata Libor este negativă. Banca menționează că nu va restitui sume din urmă.
Potrivit documentelor care au stat la baza anchetei și a sancțiunii ANPC, Raiffeisen a crescut dobânzile la creditele în euro, lei și franci elvețieni la toți clienții din portofoliu, în valuri, în unele cazuri la mai puțin de 1 an de la acordarea împrumuturilor. Banca cu capital austriac menționa că își va acoperi riscurile prin clauza din contracte care îi permitea să crească unilateral dobânda creditelor. ANPC consideră că prin faptul că a ascuns intenția de a crește dobânzile, clienții au fost împinși să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o atunci când au semnat contractele.
În total, pe toate valutele, Raiffeisen a acordat persoanelor fizice peste 38.000 de credite cu ipotecă în perioada 2006-2010, dintre care mai sunt active circa 16.600, potrivit surselor Profit.ro. Plecând de la estimările băncii, circa 11.600 de clienți ar urma să plătească rate mai mari ca urmare a implementării ordinului, după ce ratele a 5.000 de clienți vor fi reduse.