COTAR nu renunță și merge mai departe în litigiul cu Clever Taxi

COTAR nu renunță și merge mai departe în litigiul cu Clever Taxi
scris 28 iul 2017

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a înaintat apel împotriva unei decizii a Tribunalului București din luna aprilie a acestui an, prin care instanța a respins cererea organizației patronale împotriva Clever Tech, producătorul aplicației mobile pentru comenzi de taxi Clever Taxi, pe care îl acuză de practici neloiale, folosirea șoferilor și mașinilor taxi fără acordul transportatorilor autorizați, precum și intrarea pe piața taximetriei (transport și dispecerizare) fără a deține autorizațiile prevăzute de lege.

În urmă cu o lună, Clever Tech a fost preluată integral de către Intelligent Apps, proprietarul aplicației mytaxi.net și subsidiară a Daimler Mobility Services GmbH, parte din grupul german Daimler, proprietarul Mercedes Benz.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin această tranzacție, anunțată în premieră de Profit.ro, România a devenit astfel a 11-a țară europeană în care mytaxi funcționează, numărul șoferilor înregistrați urcând astfel la 120.000, cu peste 7 milioane de clienți.

Guvernul renunță și la taxa de solidaritate. Tudose: Era prea mare deranjul! CITEȘTE ȘI Guvernul renunță și la taxa de solidaritate. Tudose: Era prea mare deranjul!

Anterior, la 24 aprilie, Tribunalul București a respins cererea COTAR pentru lipsa calității procesuale active a organizației patronale.

“Admite excepția lipsei calității procesuale active. Respinge cererea, pentru lipsa calității procesuale active. Obligă reclamanta (COTAR – n.r.) la plata către pârâtă (Clever Tech – n.r.) a sumei de 32.212,11 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul București, Secția a VI-a Civilă. Pusă la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței, 24 aprilie 2017”, se arată pe pagina web a instanței.

Într-un răspuns remis la solicitarea Profit.ro, COTAR susține că apreciază evoluția tehnologică, o încurajează, însă nu consideră că societatea Clever Tech a dat dovadă de un comportament loial în desfășurarea activității sale, care a accesat această piață fără a mai trece prin toată procedura administrativă și fără a efectua cheltuielile pe care le efectuează membrii organizației patronale (autovehicule, salarii, contracte de dispecerizare ș.a.).

Brokerul de asigurări al Poștei, pe minus de la înființare și pierderi cumulate de aproape 3 milioane lei CITEȘTE ȘI Brokerul de asigurări al Poștei, pe minus de la înființare și pierderi cumulate de aproape 3 milioane lei

“Tribunalul București a respins cererea COTAR, fără a intra pe fondul cererii, ci pe o excepție de procedură, reținându-se lipsa calității procesuale active – adică dreptul și interesul de a formula o asemenea cerere în numele și pentru membrii noștri. Întrucât considerăm greșite motivele pentru care instanța a respins cererea, s-a formulat apel și așteptăm cu interes decizia instanței superioare în grad”, se arată în răspunsul COTAR.

Aplicația Clever Taxi a fost lansată în octombrie 2012, este disponibilă în prezent în 20 orașe din țară și permite comandarea direct de pe smartphone, în doar câteva secunde, a celui mai apropiat taxi, utilizatorul aplicației având posibilitatea de a alege tariful și compania de taxi preferată.

Odată plasată comanda, utilizatorul poate urmări în timp real pe hartă traseul taxiului până la sosirea sa la destinație. Aplicația salvează un istoric al comenzilor și permite notarea șoferului la finalul cursei.

Anul trecut, Clever Tech a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 1,65 milioane de lei, cu 147% mai mult față de 2015. După doi ani de pierdere (2014-2015), compania a reușit anul trecut să revină pe profit, raportând un câștig net de 102.321 de lei, de la un minus de 535.753 în urmă cu an.

Anterior tranzacției mytaxi.net, acționarii Clever Tech erau Bestjobs Recrutare – 34,11%, Alexandru Dumitru – 29,89%, Mihai Cosmin Rotaru – 29,89% și Andrei Pitiș – 6,11%.

După 8 ani de pierderi, suedezii de la Electrolux, printre cei mai mari producători de electrocasnice la nivel mondial, au trecut pe plus în România și acordă dividende CITEȘTE ȘI După 8 ani de pierderi, suedezii de la Electrolux, printre cei mai mari producători de electrocasnice la nivel mondial, au trecut pe plus în România și acordă dividende

Ei susțin că tranzacția are o valoare de ''8 cifre în euro'', ceea ce ar presupune minimum 10 milioane de euro.

“În cazul Clever Tech, valoarea creată în piață înseamnă numărul curselor realizate în urma comenzilor prin Clever Taxi, adică undeva la 50 milioane de curse de la lansare. Negocierile au început în toamna anului 2016 și s-au încheiat în urma cu o lună”, a declarat Mihai Rotaru, directorul general al Clever Tech în luna iunie.

Rotaru a estimat că piața serviciilor de taximetrie depășește un miliard de euro și are un potențial de creștere semnificativ în următorii ani.

COTAR este o organizație patronală reprezentativă la nivel național a transportatorilor rutieri de persoane, școlilor de conducători auto, a transportatorilor în regim de taxi și închiriere, precum și a unităților de reparații auto din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
cotar
litigiu
clever taxi
clever tech
apel
instanta
taximetrie