Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, a fost ridicată de Guvern pentru anul viitor la 12,15% din consumul final brut de energie electrică, peste nivelul din acest an, de 11,9%.
Guvernul apreciază că acest nivel al cotei obligatorii menține impactul în factura consumatorului la nivelul utilizat în 2015, de circa 35 lei/MWh, netransferând costuri nejustificate în factură.
În cazul în care sunt luate în calcul și acordurile pentru exceptare emise până la sfârșitul acestui an (circa 7000 GWh) și ale anului viitor (circa 1000 GWh, suplimentar față de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică neexceptați (populație și IMM-uri) va înregistra o creștere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru anul viitor are în vedere atingerea obiectivului național privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie și a fost stabilit, conform Guvernului, în baza scenariilor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), obiectiv care va fi realizat prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise.
Revizuirea anuală a cotelor obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi a fost aplicată începând cu 2014 și presupune îndeplinirea obiectivelor asumate de România în cadrul Directivei 2009/28/EC privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
România trebuie să atingă, pentru 2020, o pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie de 24%.