Costul traficului suplimentar de internet în roaming va scădea. Vodafone - primul operator din România care face pasul, notificându-și clienții

Costul traficului suplimentar de internet în roaming va scădea. Vodafone - primul operator din România care face pasul, notificându-și clienții
scris 20 dec 2021

Costul traficului suplimentar de internet în roaming va scădea începând cu anul viitor, în baza unui calendar convenit anterior la nivelul Uniunii Europene, primul operator din România care face pasul, notificându-și deja clienții, fiind Vodafone, relevă datele Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vodafone România, al doilea jucător local de telecomunicații, va reduce costul acestui trafic suplimentar de la 1 ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Începând cu 1 ianuarie 2022, tariful de roaming pentru traficul de internet suplimentar în roaming SEE scade de la 0,0036 euro/MB la 0,003 euro/MB (TVA inclus), conform reglementărilor europene. De asemenea, va crește și volumul de date disponibil fără cost suplimentar în roaming SEE inclus în abonamentul tău", este mesajul companiei transmis clienților din România.

Prevederile vor fi aplicate atât celor cu abonamente, cât și celor care folosesc o cartelă preplătită.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

SEE este Spațiul Economic European, format din țările membre UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

La nivelul UE a fost convenită anterior, printre altele, o reformă a pieței serviciilor de roaming, respectiv a tarifelor maxime pe care operatorii și le percep reciproc pentru utilizarea rețelelor lor de către clienți. Parlamentul European și statele membre au convenit, la 31 ianuarie 2017, să stabilească o reducere eșalonată, pe 5 ani, a plafoanelor pentru date, de la 7,7 euro/GB (la 15 iunie 2017) la 6 euro/GB (la 1 ianuarie 2018), 4,5 euro/GB (la 1 ianuarie 2019), 3,5 euro/GB (la 1 ianuarie 2020), 3 euro/GB (la 1 ianuarie 2021), respectiv 2,5 euro/GB (la 1 ianuarie 2022).

A fost convenit și un sistem de derogări excepționale și temporare pentru operatori, care urmează să fie utilizat numai dacă este autorizat de autoritatea națională de reglementare, în anumite condiții strict delimitate, în cazul în care eliminarea tarifelor de roaming pe o anumită piață ar putea duce la creșterea tarifelor naționale pentru clienții unui anumit operator. Această derogare poate fi autorizată doar de către autoritatea națională de reglementare, în cazul în care pierderile din serviciile de roaming cu amănuntul ale operatorului ar fi mai mari sau egale cu 3 % din marja sa aferentă serviciilor de telefonie mobilă.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Recent, statele membre și negociatorii Parlamentului European au anunțat că au ajuns la un acord pentru a prelungi cu zece ani, până în 2032, eliminarea tarifelor de roaming pentru comunicațiile mobile între țările UE. Interzicerea tarifelor de roaming, care este în vigoare din iunie 2017, trebuia inițial să se încheie în iunie 2022, cu riscul ca facturile de telefonie mobilă ale europenilor să se ”umfle” din nou atunci când călătoresc în UE.

"Reînnoirea regulilor va garanta că oamenii pot suna, trimite mesaje text și naviga pe internet în timp ce călătoresc în alte țări ale UE decât cea în care locuiesc, fără să se teamă de un șoc teribil atunci când primesc factura operatorului", a afirmat Consiliul European, care reprezintă UE-27.

Potrivit Comisiei, utilizarea datelor mobile a crescut de 17 ori în vara anului 2019, comparativ cu vara anului 2016, înainte de eliminarea acestor costuri. Regulile sunt valabile în toate cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, dar nu și în Regatul Unit, care a încetat definitiv să mai aplice normele UE la 1 ianuarie.

Astfel, reglementările europene privind „Roam like at home” nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar) de la 1 ianuarie 2021, ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
roaming
internet
europa