Consultant: Lipsa resursei umane este o frână în dezvoltarea industriei IT din România

Consultant: Lipsa resursei umane este o frână în dezvoltarea industriei IT din România
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 19 mai 2016

Cererea de personal în domeniul software și servicii IT este în continuă creștere și numărul absolvenților de facultăți de profil nu asigură oferta necesară, fapt ce frânează dezvoltarea acestei industrii, a declarat Eugen Schwab Chesaru, vicepreședin­tele pentru Europa Centrală și de Est al companiei de consultanță Pierre Audoin Consultants (PAC).

“Sunt companii care vor să mute operațiunile din Vest în România, motivul fiind profesionalismul specialiștilor locali și salariile, mai mici cu 20% comparativ cu cele de acolo. În unele cazuri, și-au propus să atingă 5.000 de angajați în câțiva ani, dar piața locală nu poate satisface o astfel de cerere. Din păcate, lipsa resursei umane este o frână în dezvoltarea industriei IT din România”, a spus Schwab Chesaru.

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că cererea imediată de specialiști IT este de 20.000 de persoane/anual. 

Numărul anual de absolvenți de la specializările tehnice nu depășește 7.000, cu o rată de absorbție pe piața muncii de 100%.

Modalitățile prin care industria încearcă să compenseze decalajul între cerere și oferta sunt dintre cele mai variate - de la programe de stagii, la burse, programe de pregătire interne, școli de vară, evenimente și competiții de codare, precum și programe de training de durată scurtă care au ca obiectiv să pregătească angajați pentru poziții entry-level.

Potrivit datelor unui studiu comandat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), numărul persoanelor care lucrează în domeniul software și serviciilor IT a atins 84.230 în 2015 și va crește la 91.790 în acest an.

Anul viitor, cifra va ajunge la 99.760, iar în 2019 la 116.280 conform datelor din studiul ANIS realizat de Pierre Audoin Consultants (PAC).

Susținute de export, afacerile sectorului de software și servicii IT a crescut cu 21% în 2015, la 3,08 miliarde de euro. În 2019, conform previziunilor, veniturile companiilor de profil va atinge 5,5 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
it
software