Consiliul JAI al miniștrilor Afacerilor Interne a prezentat oficial planul prin care, într-o primă etapă, 66.000 de refugiați aflați în Italia și Grecia vor fi distribuiți obligatoriu către statele membre, României revenindu-i un număr de 2475 persoane, dintre care 585 din Italia și 1890 din Grecia.
România a votat împotriva acestei măsuri, reiterând poziția de principiu conform căreia nu susține relocarea de refugiați pe baze obligatorii și insistând să preia prin relocare doar 1705 refugiați din Italia și Grecia și 80 refugiați din afara Uniunii Europene (în total 1785 refugiați). Autoritățile de la București au insistat, de altfel, în repetate rânduri, că nu pot asigura decât primirea a maximum a 1780 de refugiați, aceasta fiind capacitatea actuală. La jumătatea lunii septembrie, miniștrii de Interne din Uniunea Europeană s-au întâlnit la Bruxelles pentru o ședință extraordinară pe tema imigrației, hotărând atunci că România trebuie să preia 2362 refugiați prin distribuirea a 40.000 de persoane.
Astfel, prin cumularea celor două decizii JAI, în România ar urma să ajungă 4837 refugiați, număr care poate însă crește la 6351 prin redistribuirea în următoarea etapă a altor zeci de mii de refugiați.
O reuniune extraordinară pe această temă va fi organizată astăzi la Bruxelles, la care va participa și președintele Klaus Iohannis.
VEZI aici documentul adoptat de Consiliul JAI
Cotele de refugiați din Italia și Grecia stablite pentru fiecare stat în parte: