Consiliul Concurenței (CC) susține demersul asociației asigurătorilor (UNSAR) de introducere a unui sistem de punctaj pentru fiecare tip de leziune și suferință pricinuită de un accident auto, în vederea asigurării unui anumit grad de predictibilitate la acordarea de către instanțele de judecată a despăgubirilor morale pentru vătămări corporale și deces.
“Sisteme tabelare similare sunt deja implementate în câteva alte state europene (Cehia, Danemarca, Franța, Italia, Slovacia și Spania), iar Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii ar putea avea în vedere o astfel de abordare și în cazul României”, se arată într-un raport al CC privind piața asigurărilor auto.
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România (UNSAR) a anunțat, în iunie 2015, rezultatele unui studiu realizat de Institutul Național de Medicină Legală (INML), care stabililește bareme de traumatologie și furnizează un reper al nivelului despăgubirii în funcție de leziunile suferite de victima unui accident de circulație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Nivelul daunelor morale și al vătămărilor corporale merge într-o direcție din ce în ce mai agravantă. Am realizat acest studiu pentru că vrem să știm la ce ne expunem și vrem să avem predictibilitate”, declara Mădălin Roșu, membru al UNSAR, într-o conferință a asociației desfășurată în iunie 2015.
Studiul INML încadrează vătămările corporale între 0 și 200 de puncte în funcție de gravitate. Spre exemplu, stare vegetativă permanentă sau orbirea reprezintă nivelul maxim de vătămare.
Valoarea unui punct de traumă nu a fost stabilită, aceasta urmând a fi dezbătută și decisă de Parlament.
CITEȘTE ȘI Șoferii cu amenzi vor plăti mai mult pentru polițele RCA, dacă o inițiativă a ASF va fi adoptatăÎn ultimii ani, asigurătorii au ajuns să plătească tot mai des sute de mii sau chiar milioane de euro pe un singur dosar și afirmă că nu există predictibilitate în condițiile în care pentru cazuri similare despăgubirile stabilite de instanțele de judecată pot diferi semnificativ.
Polița RCA acoperă, în limita a 5 milioane de euro, nivelul maxim al despăgubirilor morale pentru vătămări corporale și deces.
“Lipsa de predictibilitate a valorii despăgubirilor, în special pentru cazul vătămărilor corporale și deceselor din accidente auto, afectează posibilitatea societăților de asigurare de a efectua calculele matematice și predicțiile statistice care stau la baza procesului de subscriere (calculele actuariale se bazează în mod necesar pe valoarea așteptată a despăgubirii, ceea ce înseamnă că atunci când predicțiile cu privire la această valoare sunt dificil de realizat procesul de subscriere este perturbat)”, se arată în raportul CC.
Potrivit calculelor instituției, care utilizează cifre furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), despăgubirile aferente vătămărilor corporale și deceselor dețin o pondere mult mai însemnată în totalul despăgubirilor plătite, aceasta crescând de la doar 7% în anul 2010 la aproximativ 25% în anul 2014.
Astfel, despăgubirile aferente vătămărilor corporale și deceselor au urcat de la 110,9 milioane de lei la 470,6 milioane de lei, rata de creștere fiind superioară avansului ratei despăgubirilor totale în intervalul 2010 - 2014.
CITEȘTE ȘI ICCJ: Asigurătorii trebuie să despăgubească și persoanele rănite într-un accident, care sunt rude cu șoferul vinovatInstituția notează că, în anul 2012, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) a realizat un studiu privind daunele morale rezultate în urma vătămării corporale ori decesului persoanelor.
Studiul a avut ca scop identificarea unor criterii obiective care să permită evaluarea unor compensații echitabile pentru astfel de prejudicii și care să asigure predictibilitatea procesului de estimare și de despăgubire a acestui tip de prejudiciu.
“Din punctul de vedere al autorilor studiului, lipsa unor astfel de criterii a determinat un număr redus de litigii soluționate pe cale amiabilă, părțile neavând un sistem la care să se raporteze în privința pretențiilor, respectiv a ofertei de despăgubire”, se arată în raportul CC.
De asemenea, absența acestor criterii a generat dezvoltarea unei practici judecătorești neunitare, făcând astfel ca procesul de despăgubire pentru prejudiciul moral suferit de terții păgubiți să fie unul dificil de prevăzut în ceea ce privește cuantumul efectiv al compensațiilor bănești.
CC spune că studiul FPVS a arătat existența unor diferențe semnificative de abordare ale instanțelor de judecată din România, diferențe în măsură a afecta predictibilitatea despăgubirilor acordate.
De exemplu, în cazurile în care părintele a solicitat despăgubiri pentru suferința pricinuită de decesul copilului său, despăgubirea maximă acordată de o instanță de judecată a fost de peste 300 de ori mai mare decât valoarea compensației acordate de o altă instanță.
“S-a mai putut constata că, în caz de deces, mediile generale ale despăgubirilor acordate pentru daune morale determinate la nivelul fiecărei Curți de Apel în parte variază de la 1 la 7 (unde 1 reprezintă cea mai scăzută și 7 cea mai ridicată medie generală a tuturor despăgubirilor acordate per persoană la nivelul Curților de Apel)”, se menționează în documentul CC.
CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței: Creșterea despăgubirilor pentru vătămări corporale și decese pune presiune pe tarifele RCAÎn acest context, autorii studiului FPVS propun adoptarea unui sistem de punctaj pentru calculul despăgubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate, numărul punctelor aferente fiecărui tip de prejudiciu moral urmând a fi stabilit prin raportare la rezultatele obținute după centralizarea practicii Curților de Apel din România.
Autorii studiului mai propun ca valoarea punctului de bază să fie raportată la câștigul mediu net lunar pe economie, asigurând astfel actualizarea permanentă a despăgubirii pentru daune morale.