Consiliul Concurenței, în control inopinat la mai multe firme IT. Printre companiile vizate - Trencadis, Arctic Stream, Dendrio Solutions și Dataware Consulting

Consiliul Concurenței, în control inopinat la mai multe firme IT. Printre companiile vizate - Trencadis, Arctic Stream, Dendrio Solutions și Dataware Consulting
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 5 iun 2024

Consiliul Concurenței a demarat un control inopinat la mai multe firme din zona IT, printre acestea numărându-se Trencadis, Arctic Stream, Dendrio Solutions și Dataware Consulting.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Pe pagina LinkedIn a companiei, Trencadis a publicat un mesaj referitor la investigația Consiliului Concurenței.

"În perioada 4-7 iunie are loc un control inopinat al Consiliului Concurenței la mai multe firme, distribuitori și un furnizor de tehnologie. La Trencadis am luat toate măsurile necesare pentru respectarea Ordinului de control și am pus la dispoziția Consiliului Concurenței toate informațiile solicitate. Considerăm că un astfel de demers este o practică uzuală și normală într-o economie de piață funcțională, iar pentru a asigura proiecte complexe de transformare digitală, eforturile companiilor din domeniu trebuie direcționate spre un comportament concurențial normal. Ne-am angajat până acum și vom continua să avem o conduită responsabilă și conformă cu aplicarea regulilor de concurență", spune mesajul.

De menționat că Trencadis a furnizat Consiliului Concurenței un sistem informatic bazat pe o platformă de tip Big Data care permite, printre altele, o identificare mai rapidă a cartelurilor, în special a celor din achiziții publice. Mai multe detalii AICI.

Consiliul Concurenței vrea să afle de la producătorii din România despre problemele acestora. Trimite 300 de solicitări de informații anonimizate CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței vrea să afle de la producătorii din România despre problemele acestora. Trimite 300 de solicitări de informații anonimizate

Arctic Stream a anunțat la Bursa de Valori București despre inspecția recentă din partea Consiliului Concurenței ce vizează mai multe companii din sectorul IT din România.

"Vizita efectuată de către Consiliul Concurenței, la sediul companiei din București, se desfățoară în perioada 4 – 7 iunie 2024 cu scopul verificării activității Arctic Stream, alături de mai multe companii din industrie, pe piața comercializării echipamentelor și tehnologia informației și comunicații din România. Reprezentanții Arctic Stream cooperează pe deplin cu autoritatea de concurență pe parcursul inspecției, punând la dispoziție toate documentele și informațiile solicitate. Societatea a respectat și va continua să respecte toate reglementările legale ce îi sunt aplicabile, inclusiv în domeniul concurenței. Totodată, conducerea companiei asigură că va continua să comunice în mod transparent, așa cum a procedat întotdeauna în raportarea situațiilor societății", se arată în mesajul companiei.

Bittnet Systems a informat investitorii despre primirea unui ordin al Consiliului Concurenței cu privire la declanșarea unei investigații pe piața comercializării de echipamente de tehnologia informației și comunicații din România.

"Investigația privește diferite proceduri din perioada 2019 - 2024 aferente unor proiecte de infrastructuri IT&C și acoperă mai multe societăți active în domeniul IT din România printre care și două companii care fac parte din pilonul de Infrastructură Digitală al grupului Bittnet: Dendrio Solutions SRL și Dataware Consulting SRL. Investigația declanșată de Consiliul Concurenței se desfășoară cu respectarea procedurii specifice conferite de lege. În cadrul unor astfel de demersuri, autoritatea de concurență urmărește colectarea de date și informații în scopul efectuării tuturor analizelor pe piețele vizate și verificării comportamentelor societăților active pe aceste segmente de piață. Până la finalizarea demersurilor și constatarea unor încălcări de concurență printr-o decizie motivată, societățile investigate nu sunt considerate a fi într-o situație de neîndeplinire a obligațiilor legale. Grupul Bittnet nu are cunoștință ca vreuna dintre societățile parte din grupul său să fie implicate în vreun fel în practici anticoncurentțale în cadrul procedurilor unde a ofertat în spațiul public sau privat, grupul fiind implicat activ în implementarea unor proiecte și proceduri de conformare cu regulile de concurență. Grupul Bittnet asigură autoritățiile de întreaga cooperare în acestă investigație. Emitentul va informa investitorii cu privire la desfășurarea procedurilor, odata ce îi vor fi comunicate din partea Consiliului Concurenței", scrie în mesajul companiei.

În iulie 2023, Consiliul Concurenței a sancționat Dataware Consulting, Kontron Services Romania (fosta S&T Romania) și Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane de lei (aproximativ 4,1 milioane euro), cu acuzația de participare cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice. Mai multe detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
control