Menținerea tendinței de creștere a ponderii despăgubirilor aferente vătămărilor corporale și deceselor va pune o presiune substanțială asupra primelor RCA, se arată într-un document al Consiliului Concurenței.
Potrivit calculelor instituției, care utilizează cifre furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), despăgubirile aferente vătămărilor corporale și deceselor dețin o pondere mult mai însemnată în totalul despăgubirilor plătite, aceasta crescând de la doar 7% în anul 2010 la aproximativ 25% în anul 2014.
Astfel, despăgubirile aferente vătămărilor corporale și deceselor au urcat de la 110,9 milioane de lei la 470,6 milioane de lei, rata de creștere fiind superioară avansului ratei despăgubirilor totale în intervalul 2010 - 2014.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Din punctul nostru de vedere, o continuare a tendințelor va pune o presiune substanțială asupra primelor de asigurare de răspundere civilă a autovehiculelor”, se spune în document.
În intervalul 2010 – 2014, ponderea numărului de dosare aferente vătămărilor corporale și deceselor în totalul dosarelor de daună a avansat de la 1,2% la aproximativ 2,5%.
“Devine astfel evident faptul că motorul de creștere a despăgubirilor plătite de asigurătorii RCA în perioada 2010-2014 este reprezentat de componenta aferentă vătămărilor corporale și deceselor din accidente auto. După cum am menționat anterior, continuarea puternicelor tendințe manifestate în această zonă poate conduce la creșterea primelor de asigurare RCA, în timp ce aparenta lipsă de predictibilitate a valorii despăgubirilor are un impact negativ major asupra activității asigurătorilor”, se arată în document.
CITEȘTE ȘI Prima Colivie. "Tinerii frumoși și liberi" riscă să fie duși în lanțuri la bănciLipsa de predictibilitate a valorii despăgubirilor, în special pentru cazul vătămărilor corporale și deceselor din accidente auto, afectează posibilitatea societăților de asigurare de a efectua calculele matematice și predicțiile statistice care stau la baza procesului de subscriere (calculele actuariale se bazează în mod necesar pe valoarea așteptată a despăgubirii, ceea ce înseamnă că atunci când predicțiile cu privire la această valoare sunt dificil de realizat, procesul de subscriere este perturbat).
Consiliul Concurenței menționează un studiu realizat de Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, care a evidențiat existența unor diferențe semnificative de abordare ale instanțelor de judecată din România, diferențe în măsură a afecta predictibilitatea despăgubirilor acordate.
"De exemplu, în cazurile în care părintele a solicitat despăgubiri pentru suferința pricinuită de decesul copilului său, despăgubirea maximă acordată de o instanță de judecată a fost de peste 300 de ori mai mare decât valoarea compensației acordate de o altă instanță. S-a mai putut constata că, în caz de deces, mediile generale ale despăgubirilor acordate pentru daune morale determinate la nivelul fiecărei Curți de Apel în parte variază de la 1 la 7 (unde 1 reprezintă cea mai scăzută și 7 cea mai ridicată medie generală a tuturor despăgubirilor acordate per persoană la nivelul Curților de Apel)”, se mai spune în document.