Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care grupul francez Lactalis preia, prin firma B.S.A. International, producătorul român de lactate Albalact și companiile la care acesta este acționar, respectiv Rarăul și Albalact Logistic.
O decizie cu privire la această operațiune de concentrare economică urmează să fie adoptată în cel mult 45 de zile.
Albalact Alba Iulia, cel mai mare jucător pe piața românească a lactatelor după rezultatele financiare din 2014, companie controlată de omul de afaceri Raul Ciurtin, a anunțat, în ianuarie, că va fi preluată de grupul francez Lactalis, care deține în România lactatele LaDorna, tranzacția fiind agreată de către acționari.
În România, grupul Lactalis deține firmele Lactalis Romania S.R.L., Dorna Lactate S.A., Dorna S.A. și Parmalat Romania S.A.
CITEȘTE ȘI Raul Ciurtin despre vânzarea Albalact către Lactalis: Era momentul. Cu laptele am terminat!Lactalis intenționează să inițieze o ofertă publică de preluare voluntară pentru întregul pachet de acțiuni al Albalact. Astfel, locul 7 de pe piața românească de lactate preia liderul pieței.
Ciurtin deține indirect acțiuni Albalact prin Crisware Holdings Limited și Croniar Holdings Limited.
La un preț pe acțiune de 0,4543 lei, dat ca exemplu de Albalact în comunicat, prețul pentru participația de 70,3% (respectiv 458.854.333 acțiuni) este de 208,45 milioane lei (46 milioane euro). Din aceasta sumă, Raul și Lorena Ciurtin ar încasa circa 133 milioane lei (30 milioane euro).
Albalact deține două fabrici de lactate - Albalact la Oiejdea și Rarăul la Câmpulung Moldovenesc - și o firmă de transport - Albalact Logistic, și are peste 900 de angajați.
Compania are un portofoliu de peste 150 de produse, comercializate sub cele cinci branduri ale sale: Zuzu, Fulga, De Albalact, Rarăul și Poiana Florilor.