Confirmare Finanțe: Neplata impozitelor reținute de la salariați va fi, din nou, faptă penală

Confirmare Finanțe: Neplata impozitelor reținute de la salariați va fi, din nou, faptă penală
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 21 sep 2016

Reținerea din veniturile plătite salariaților de către angajatori a impozitelor și contribuțiilor și neplata acestor sume la buget va fi reintrodusă în Legea evaziunii ca faptă penală, potrivit măsurilor anunțate de Ministerul de Finanțe. Fapta a fost eliminată din lege anul trecut, după ce Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională pe motiv că era neclar formulată.

Intenția Ministerului de Finanțe a fost anunțată anterior de Profit.ro

Conform ministerului, textul din Legea evaziunii care incrimina această faptă (art. 6) a fost declarat neconstituțional prin Decizia Curții Constituționale nr. 363/2015 (referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale) pe considerentul că prevederea în cauză nu respectă exigențele constituționale referitoare la calitatea legii, respectiv nu întrunesc condițiile de claritate, precizie, previzibilitate și accesibilitate. Ca urmare, este necesară refacerea textului declarat neconstituțional pentru a descuraja situațiile în care, prin reținere și neplată, se aduc prejudicii atât bugetului, cât și persoanelor care suportă în fapt impozitele și contribuțiile (ex. angajații).

Finanțele arată că măsura este necesară atât pentru ca bugetul de stat și bugetele sociale (de pensii, de sănătate, de șomaj) să nu fie prejudiciate cât și pentru ca persoanele care suportă contribuții pentru a beneficia de drepturile sociale (pensii, servicii de sănătate, ajutor de șomaj) să nu își piardă drepturilor sociale respective.

Măsuri de debirocratizare propuse de Finanțe: Documente transmise online, deblocarea în timp real a conturilor bancare poprite CITEȘTE ȘI Măsuri de debirocratizare propuse de Finanțe: Documente transmise online, deblocarea în timp real a conturilor bancare poprite

De exemplu, angajatorul reține din salariul brut impozitul și contribuțiile și plătește salariul net către salariat, fără însă a plăti la buget sumele reținute. În cazul în care salariatul merge la medic și se constată că nu au fost declatate și plătite contribuția de sănătate, persoana nu beneficiază de serviciile medicale.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
neplata contribuțiilor
faptă penală