Comisia Europeană propune un sprijin financiar de 4 miliarde euro pentru România

Comisia Europeană propune un sprijin financiar de 4 miliarde euro pentru România
scris 24 aug 2020

Comisia Europeană a propus, luni, acordarea unui sprijin financiar în valoare totală de 81,4 miliarde euro pentru 15 state membre, inclusiv pentru România, în cadrul instrumentului SURE, menit să ajute țările să atenueze riscurile de șomaj pe fondul pandemiei de coronavirus.

Carrefour deschide primul hipermarket din Târgoviște și aduce opțiuni multiple de cumpărare, online și offline CITEȘTE ȘI Carrefour deschide primul hipermarket din Târgoviște și aduce opțiuni multiple de cumpărare, online și offline
Urmărește-ne și pe Google News

România va beneficia de un sprijin financiar de 4 miliarde de euro, potrivit propunerilor prezentate de Comisie.

SURE, un instrument temporar lansat în luna aprilie pentru a ajuta lucrătorii să își păstreze locurile de muncă pe timpul crizei, permite statelor membre să solicite sprijin financiar din partea UE pentru a contribui la finanțarea creșterii bruște și acute a cheltuielilor publice naționale, începând de la 1 februarie 2020, datorate schemelor de șomaj tehnic și măsurilor similare de la nivel național, inclusiv pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, sau a cheltuielilor cu unele măsuri legate de sănătate, îndeosebi la locul de muncă, adoptate ca răspuns la criză.

DECIZIE Programul Kurzarbeit - modalitatea de aplicare, cât timp va putea fi redus programul de muncă, domeniile vizate CITEȘTE ȘI DECIZIE Programul Kurzarbeit - modalitatea de aplicare, cât timp va putea fi redus programul de muncă, domeniile vizate

Comisia a prezentat, astăzi, Consiliului UE propuneri de decizii de acordare de sprijin financiar în valoare de 81,4 miliarde euro în cadrul SURE pentru 15 state membre, printre care Spania, Italia, România, Belgia, Bulgaria, Grecia și Polonia, pachetele financiare naționale ajungând de la 192 milioane de euro în Letonia la peste 21 miliarde și, respectiv, 27 miliarde de euro în Spania și Italia.

În cazul României, Comisia a propus acordarea unui pachet de sprijin de 4 miliarde de euro. Premierul Ludovic Orban, a estimat, în mai, că România va beneficia de un sprijin de 3 până la 5 miliarde de euro prin intermediul SURE, bani ce vor fi folosiți pentru finanțarea unei părți din salariile celor care revin la muncă din șomajul tehnic și din salariilor noilor angajați.

Măsurile incluse în programul Kurzarbeit vor fi finanțate, de asemenea, prin instrumentul SURE.

Potrivit proiecțiilor Guvernului, circa 700.000 de români se vor afla în căutarea unui loc de muncă în contextul pandemiei de coronavirus.

Odată ce Consiliul UE aprobă propunerile Comisiei, sprijinul financiar va fi furnizat sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase de UE statelor membre.

“Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice pentru menținerea locurilor de muncă. Mai exact, împrumuturile respective vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii independenți”, potrivit Comisiei.

Împrumuturile acordate statelor membre în cadrul SURE vor fi susținute de un sistem de garanții voluntare din partea statelor membre. Comisia se așteaptă ca procesul de finalizare a acordurilor de garantare încheiate de statele membre cu Comisia să fie gata în scurt timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
instrumentul sure
sprijin financiar romania
lucratori
pastrare locuri munca pandemie
programul sure romania
kurzarbeit romania