Comisia Europeană lansează o nouă procedură de infringement împotriva României

Comisia Europeană lansează o nouă procedură de infringement împotriva României
scris 15 feb 2023

Comisia Europeană a deschis o nouă procedură împotriva României și a altor 15 state membre, deoarece nu au finalizat revizuirea planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice și a riscului de inundații.

Executivul UE a trimis scrisori de întârziere unui număr de 16 state membre, printre care România, Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovenia, Danemarca și Spania, pentru că nu au finalizat revizuirea planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice, conform cerințelor Directivei-cadru în domeniul apei (Directiva 2000/60/CE) și/sau a planurilor de gestionare a riscului de inundații, astfel cum este prevăzut în temeiul Directivei Inundațiilor (Directiva 2007/60/CE).

Urmărește-ne și pe Google News

Ambele directive impun statelor membre să actualizeze și să raporteze la fiecare șase ani planurile lor de gestionare privind bazinele hidrografice și, respectiv, riscul de inundații.

Comisia Europeană cere României eliminarea taxei clawback reduse pentru medicamentele românești. Guvernul se va conforma sub amenințarea unui nou infringement CITEȘTE ȘI Comisia Europeană cere României eliminarea taxei clawback reduse pentru medicamentele românești. Guvernul se va conforma sub amenințarea unui nou infringement

Planurile de management al bazinelor hidrografice includ un program de măsuri care sunt esențiale pentru asigurarea unei bune stări a tuturor corpurilor de apă, conform cerințelor directivei, notează Comisia. Planurile de management al riscului de inundații se formează pe baza unor hărți care arată potențialele consecințe negative asociate scenariilor de inundații.

România și celelalte state vizate au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde scrisorilor de punere în întârziere și pentru a remedia deficiențele semnalate.

În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, declanșând, astfel, a doua etapă a procedurii de infringement.

Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.

Separat, Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere suplimentare României și altor 11 state membre, pentru netranspunerea corectă a tuturor cerințelor directivei privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor (Directiva 2011/93/UE).

Directiva impune statelor să introducă norme minime privind definirea infracțiunilor și sancțiunilor penale în domeniul abuzului sexual și exploatării sexuale a copiilor, pornografiei infantile și solicitării copiilor în scopuri sexuale. De asemenea, introduce dispoziții pentru a consolida prevenirea acestor infracțiuni și protecția victimelor.

Comisia trimisese deja scrisori de punere în întârziere Bulgariei, Maltei, României și Slovaciei la 25 iulie 2019 și Belgiei, Letonia, Luxemburg, Ungariei, Austriei, Poloniei, Sloveniei și Finlandei la 10 octombrie 2019.

Aceste state membre au două luni la dispoziție pentru a răspunde argumentelor invocate de Comisie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
infringement romania
scrisoare punere in intarziere
gestionarea bazinelor hidrografice
gestionarea riscului inundatii
combaterea abuzului sexual asupra copiilor