Subscrierile companiilor locale de asigurări au cumulat 16,5 miliarde de lei la finele anului trecut, cu aproape 30% mai mult față de 2021, când acest indicator a atins 12,726 miliarde de lei, conform datelor preliminare. Cifrele nu includ subscrierile societăților de asigurare care activează în România în baza principiului liberei circulații a serviciilor și a dreptului de stabilire.
În 2021, potrivit ASF, piața asigurărilor a atins 14,2 miliarde de lei, din care subscrierile în baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul a 13 sucursale, au cumulat prime de asigurare de aproximativ 1,21 miliarde de lei.
Din totalul subscrierilor aferente anului 2022, polițele de viață au generat prime de 2,64 miliarde de lei, diferența revenind asigurărilor generale, cu subscrieri de 13,86 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI Ministerul Agriculturii va avea, începând cu 2024, un sistem IT de management și monitorizare în domeniul agroalimentarCea mai mare parte a veniturilor firmelor pe segmentul asigurărilor generele provine din vânzarea de polițe RCA, respectiv 7,95 miliarde de lei, cu menținunea că cifra include și subscrierile companiilor care activează în baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment).
În privința despăgubirilor, companiile de profil au plătit pe segmentul asigurărilor generale suma totală de 6,24 miliarde de lei, iar în contul polițelor de viață acest indicator a atins 1,56 miliarde de lei.
Rata combinată a daunei calculată pentru toate clasele de asigurări generale s-a situat la finele anului 2022 la 95,89%.
În cazul RCA, poliță obligatorie prin lege, rata combinată a daunei a fost de 96,59%.