City Insurance pierde în dosarul suspendării deciziei ASF privind înlocuirea șefilor companiei cu Fondul de Garantare a Asiguraților

City Insurance pierde în dosarul suspendării deciziei ASF privind înlocuirea șefilor companiei cu Fondul de Garantare a Asiguraților
scris 23 iul 2021

City Insurance, liderul pieței asigurărilor din România, a pierdut la prima instanță, cu posibilitate de recurs, procesul privind suspendarea unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prin care instituția a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în calitate de administrator temporar al asigurătorului, pentru o perioadă de 4 luni, după retragerea aprobării întregii conduceri a companiei.

La începutul lunii iunie, ASF a anunțat că i-a sancționat pe fiecare dintre cei trei membri ai Directoratului City Insurance cu amendă de 1 milion de lei și retragerea aprobării acordate de instituție lui Szilagyi Renato - președinte Directorat, Barbu Mircea Buzerea - vicepreședinte și Stavros Mavrogalos Fotis Spyridon - membru.

Urmărește-ne și pe Google News
Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

De asemenea, instituția a aplicat amenzi de 1 milion de lei fiecărui membru al Consiliului de Supraveghere al asigurătorului și a retras autorizația celor cinci membri - Woodthorpe Robert Browne - președinte, Max Walter Rossler - vicepreședinte, Cristian Pascale, Aelita Arampova și Epameinondas Papanikolaou.

În plus, arbitrul pieței asigurărilor a decis sancționarea City Insurance, liderul industriei în 2020, cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei și stabilirea în sarcina acesteia a obligației de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanțare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance, clasificată în categoria 4 – supraveghere intensă, în perioada 2019 - 2021, mai multe acțiuni de control la sediul asigurătorului (on-site) cât și controale permanente (off-site), acțiuni în urma cărora au fost aplicate, atât societății cât și conducerii acesteia, mai multe sancțiuni contravenționale constând în amenzi, fiind deasemenea impuse măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate", a transmis ASF.

Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale

ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condițiile articolului 36 din Legea nr. 246/2015.

În luna ianuarie a acestui an, instituția a mai sancționat conducerea City Insurance cu amenzi consistente.

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult față de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.

În 2020, City Insurance a consemnat un volum al primelor brute subscrise de 478 milioane euro (echivalentul a 2,308 miliarde lei), un volum al plății despăgubirilor de 290 milioane euro (echivalentul a 1,402 miliarde lei), 182.559 dosare de daună soluționate și 3,2 milioane contracte de asigurare în vigoare la finele anului trecut.

La începutul lunii aprilie a acestui an, compania a anunțat că acționarul majoritar, Vivendi International, și-a vândut acțiunile către I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, o companie prezentată ca gestionând active de 15 miliarde de euro. Presa elenă vorbește de o legătură a companiei cu Biserica Grecească, indicând că o persoană din Departamentul de comunicare al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei apare ca reprezentant de comunicare al I3CP Holdings .

La acest moment este indicat că Tranzacția s-ar încheia în trimestrul 3 al acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
city
asf
sanctiuni
redresare financiară
plan