City Insurance a pierdut la prima instanță într-un litigiu cu ASF pentru o amendă din 2019

City Insurance a pierdut la prima instanță într-un litigiu cu ASF pentru o amendă din 2019
scris 19 ian 2021

City Insurance, liderul pieței de asigurări, a pierdut la prima instanță într-un dosar în care a cerut anularea unei amenzi de 50.000 de lei, aplicată în 2019 de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu argumentul de încălcare a unor prevederi ale Legii 132/2017 privind asigurarea RCA. Decizia Curții de Apel București poate fi atacată cu recurs.

În septembrie 2019, Consiliul ASF a hotărât sancționarea societăților de asigurare City Insurance și Euroins România cu amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare companie.

Urmărește-ne și pe Google News

ASF a emis și a transmis, la 26 septembrie 2019, actele individuale către cele două societăți, care conțin motivarea deciziilor Consiliului ASF.

Și Euroins România a contestat amenda și a pierdut la prima instanță, în iunie 2020. Asigurătorul a făcut recurs și primul termen a fost stabilit pentru octombrie 2022, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În cadrul controlului permanent desfășurat de către ASF s-a constatat distinct pentru fiecare societate că ar fi fost încălcată Legea 132/2017 privind asigurarea RCA, într-un anumit număr de dosare de daună, respectiv prevederile referitoare la transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire, efectuarea plății despăgubirilor cu întârziere și efectuarea (re)constatării daunelor cu întârziere.

Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Năstase, se poate întoarce la șefia City Insurance, liderul pieței asigurărilor. Instanța a anulat definitiv o sancțiune din aprilie 2017 CITEȘTE ȘI Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Năstase, se poate întoarce la șefia City Insurance, liderul pieței asigurărilor. Instanța a anulat definitiv o sancțiune din aprilie 2017

"Procesul de supraveghere este un proces continuu, flexibil și iterativ, în care supravegherea societăților se bazează pe riscuri. În cadrul acțiunilor de monitorizare și control permanent a fost constatată o tendință ascendentă a numărului de petiții înregistrate la ASF și a ratei de soluționare a acestora în favoarea petenților (în peste 50% din cazuri). Societățile sancționate se încadrează la grad de conformare mediu spre redus sau, respectiv redus, cu diferențe semnificative față de media pieței", se arată într-un comunicat al ASF din 26 septembrie 2019.

Potrivit instituției, aspectele neconforme cu legislația se analizează atât individual (încălcări ale prevederilor legale expres menționate), cât și în contextul naturii, amplorii și complexității riscurilor activității desfășurate de societăți, inclusiv a gradului de cooperare cu ASF.

Din perspectiva riscului de conduită și a monitorizării produselor, a cotei semnificative pe piața asigurărilor a produsului RCA se impune supravegherea strictă a guvernanței produsului RCA, de către societățile de asigurare și de către ASF, având în vedere că societățile trebuie să acționeze întotdeauna onest și profesionist, astfel încât să corespundă cel mai bine intereselor clienților.

RETROSPECTIVĂ Asigurările în 2020: mai multe subscrieri, mai mult digital, mai multe amenzi, plus tranzacții și un faliment CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Asigurările în 2020: mai multe subscrieri, mai mult digital, mai multe amenzi, plus tranzacții și un faliment

"Prin conduita în domeniul asistenței post-vânzare, conform cadrului legal, societățile trebuie să se asigure de faptul că interesele, drepturile și nevoile clienților sunt luate în considerare pe tot parcursul ciclului de viață al produsului, până la finalizarea relațiilor contractuale, inclusiv prin implementarea unui proces eficient și rapid de gestionare a daunelor și implementarea unui sistem eficient de gestionare a reclamațiilor", se mai spune în comunicat.

Conduita necorespunzătoare a unei societăți de asigurare din perspectiva riscurilor pe care aceasta le poate genera la adresa consumatorilor este un factor agravant al circumstanțierii faptelor de nerespectare a cadrului legal referitoare la produsele de asigurare specific legiferate și supravegheate de către ASF.

Înființată în 1998, City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult față de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
asf
amenda
litigiu