Guvernul va elimina cerințele de capital pentru administratorii de pensii private (Pilonul 2) impuse prin OUG 114/2018 și posibilitatea de transfer a contribuției de la Pilonul 2 la sistemul de pensii de stat, a declarat vineri ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la un eveniment desfășurat la Academia de Studii Economice.
"În ședința de azi se va da citire proiectului de act normativ prin care se vor elimina cerințele de capital pentru administratorii de pensii private (Pilonul 2) impuse prin OUG 114/2018. De asemenea, se va elimina posibilitatea de trecere a contribuției de la Pilonul 2 la sistemul de pensii de stat, pentru care au optat doar 540 de persoane", a spus Cîțu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La finalul anului 2018, fără consultare și fără nicio analiză de impact, fostul Executiv Dăncilă a adoptat OUG 114/2018, act normativ care a modificat substanțial cadrul general de existență și funcționare a Pilonului II, prin introducerea de noi cerințe de capital pentru administratori, de până la 750 de milioane de euro la nivelul întregii industrii pentru anul 2019 (conform unor calcule neoficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară - ASF), reducerea cu până la 70% a comisioanelor de administrare și alte măsuri, precum opționalizarea Pilonului II și eliminarea sa de facto pentru angajații din sectorul de construcții.
În urma unor consultări cu administratorii fondurilor de pensii private din România, la finalul lunii martie a acestui an, prin OUG 19/2019, a fost suspendată până la 31 mai 2019 aplicarea cerințelor cu privire la capitalul social suplimentar cerut administratorilor de pensii Pilon 2, fiind însă menținute neschimbate celelalte măsuri.
Ulterior, prin OUG 38/2019, Executivul Dăncilă a modificat cerințele de capital solicitate administratorilor de pensii private (Pilonul II), după ce administratorii au afirmat la unison că există "incertitudini semnificative" cu privire la continuare activității.