Cioloș: Mă gândesc foarte serios să organizez pe lângă APIA un Consiliu Consultativ

Cioloș: Mă gândesc foarte serios să organizez pe lângă APIA un Consiliu Consultativ
scris 8 iul 2016

Guvernul va propune, în săptămânile următoare, înființarea unui Consiliu Consultativ pe lângă Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) care să faciliteze și să formalizeze comunicarea între APIA și agricultori, a declarat, vineri, premierul Dacian Cioloș, la Forumul Internațional al Agriculturii de la București.

"Mă gândesc foarte serios să organizăm, pe lângă APIA, un consiliu consultativ, din care să facă parte reprezentanți ai organizațiilor agricultorilor, la fel cum avem comitetul de monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se întrunește periodic, o dată la câteva luni, în care conducerea pe dezvoltare rurală discută cu comitetul de monitorizare măsurile și programele care se implementează. Chiar dacă plățile directe și ceea ce face APIA au un alt specific, cred că ar fi foarte util ca această comunicare între APIA și agricultori să fie una directă și să fie una formalizată într-un anumit fel", a spus șeful Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News

În acest sens, Guvernul va propune, în următoarele săptămâni, un proiect de modificare a Legii de funcționare a APIA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cioloș: Impactul direct al ieșirii Marii Britanii din UE va fi de 10%-15% din bugetul european CITEȘTE ȘI Cioloș: Impactul direct al ieșirii Marii Britanii din UE va fi de 10%-15% din bugetul european

"În săptămânile următoare, o să vă propunem un proiect de modificare a Legii de funcționare a Agenției de Plăți, în care să introducem și această structură, care să fie una formală consultativă și care să ne permită pe viitor să putem discuta toate lucrurile astea, inclusiv atunci când apar probleme și mai ales atunci când apar probleme din cauza proastei funcționări a administrației, ele să poată să fie discutate într-un cadru organizat și nu doar speculate politic, pentru că eu cred că pe termen lung asta nu folosește nimănui", a mai spus premierul Cioloș.

Șeful Guvernului a venit cu această propunere în contextul în care vorbea despre întârzierile înregistrate la plățile directe din agricultură în acest an.

”Sunt într-adevăr întârzieri în plățile directe din acest an. Și eu sunt convins că, discutând acum cu reprezentanți ai agriculturii din ale state membre, o să vă spună că acest gen de întârzieri au fost și în alte state membre în acest an, dacă nu chiar în toate. De ce? Pentru că este primul an în care se aplică noile scheme de plată rezultate în urma noii politici agricole comune. Avem acum mai multe scheme de plată, care țin mai mult cont de nevoile unui sector sau ale altuia. Ca să avem aceste scheme de plată diferite, România, ca și celelalte state membre, a trebuit, în anii trecuți, practic în 2014 - 2015, să ia anumite decizii despre cum va folosi sau nu flexibilitățile pe care le permite politica agricolă comună reformată. (...) Și nu critic pe nimeni aici, probabil și din motive obiective și din motive subiective au fost unele întârzieri cu deciziile care au fost luate privind schemele de plată specifice pe care România vrea să le aplice sau nu, pentru că știu că au fost o serie de dezbateri cu diferitele sectoare din agricultură care și-au dorit diferite moduri de repartizare a fondurilor pe plățile directe și s-au luat anumite decizii cu întârziere. S-a întârziat și elaborarea sistemului IT de software pe baza căruia se fac plățile și toate lucrurile astea s-au repercutat până la întârzierea plăților, care au fost realizate și care sunt în curs”, a explicat Cioloș.

Premierul a mai precizat că, până în prezent, 95% din plățile la hectar au fost achitate, ceea ce reprezintă circa 1,4 miliarde de euro, iar în această săptămână sunt programate să fie plătite și ajutoarele naționale de tranziție pentru bovine și lapte, iar până săptămâna viitoare urmează să fie achitat și sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal și zootehnie.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacian ciolos
premierul romaniei
apia
propunere
consiliu consultativ