În 2010, primul an de criză profundă pentru piața asigurărilor, capitalul austriac reprezenta sub 25% din piața locală, deși companiile cu sediul la Viena controlau cinci asigurători de dimensiuni mari și medii. Francezii, cu o singură societate de dimensiuni mari, aduceau aproape o treime din capitalurile pieței. La finele lui 2015, companiile din Austria au ajuns să reprezinte de trei ori mai mult decât concurentele lor din orice altă țară.
Asigurătorii români controlați de companii cu centrala la Viena se aflau, în 2010, într-o situație de subcapitalizare acută, arată mai mulți specialiști consultați de Profit.ro. Cifrele incluse în rapoartele publice ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și, mai apoi, ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) susțin această afirmație.
De altfel, fuziunea dintre Omniasig și BCR Asigurări, decisă de acționarul principal Vienna Insurance Group și realizată în 2012 în ciuda unor incompatibilități evidente dintre cei doi asigurători, ar fi avut la bază tocmai starea de subcapitalizare, mai ales în cazul Omniasig, mai arată sursele Profit.ro.
În 2010, capitalul de proveniență austriacă reprezenta doar 24,62% din întreaga piață, în timp ce clasamentul era dominat de francezi, care aveau aproape 32% din totalul capitalului prezent pe piața asigurărilor.
În acel moment, austriecii operau în România prin cele cinci firme controlate de Vienna Insurance Group (VIG) adică Asirom, BCR Asigurări, Omniasig și BCR Asigurări de Viață, dar și prin Uniqa. În total, cinci firme de dimensiuni medii și mari, toate prezente în Top 10 după primele brute subscrise.
Pe de altă parte, francezii aveau pe piața asigurărilor din România o singură afacere majoră, compania Groupama, rezultată prin achiziția de către grupul francez a asigurătorilor Asiban și BT Asigurări. Groupama a cumpărat cele două firme pentru aproximativ 700 de milioane de euro. Groupama a intrat pe piață cu ținte curajoase și dorea să ajungă chiar lider în primii trei ani de activitate. Aceasta este și explicația pentru care nivelul capitalului adus în România era unul foarte ridicat în raport cu uzanțele locale.
Pe piață mai activa atunci și Omniasig Life, având ca acționar majoritar Axa, altă companie franceză.
Ponderi semnificative mai aveau, în 2010, companiile din Olanda (14,22%), Marea Britanie (4,63%) și România (8,6%).
Pleacă englezii și olandezii, intră în joc „irlandezii”, austriecii încep să se capitalizeze
Din 2012, clasamentele în privința capitalului au început să se schimbe semnificativ. Câteva fuziuni, mai multe retrageri, schimbarea de strategie de la Groupama și unele “optimizări” operate mai ales în zona asigurărilor de viață au făcut ca la finalul anului trecut, structura capitalul să arate total diferit față de acum șase ani.
În primul rând, Austria a ajuns să cântărească aproape cât o treime din piață, ceea ce arată că VIG și Uniqa au adus capitaluri importante în cei cinci ani de criză. În al doilea rând, Groupama mai strânge doar 14,8% din totalul capitalului social de pe piața asigurărilor.
CITEȘTE ȘI Grupul american MetLife desființează subsidiara din România și va continua să vândă polițe prin doi asigurători din IrlandaPe de altă parte, Marea Britanie a dispărut complet din top, în condițiile în care Aviva s-a retras din România, ca și AIG, afacerile locale ale celor doi ajungând în final la Metlife.
A scăzut semnificativ și importanța capitalului olandez în România, cu o pondere de doar 8,58% la sfârșitullui 2015. După retragerea Eureko și mutarea Aegon, NN Asigurări de Viață a rămas singurul nume notabil care reprezintă capitalul olandez.
Cea mai mare “surpriză” a fost însă furnizată de către firmele înregistrate în Irlanda. Potrivit ASF, în 2015, ele adunau aproape 10% din capitalurile pieței asigurărilor, fiind plasate pe locul al patrulea după companiile din Austria, Franța și România. Firmele din Irlanda au depășit chiar și investițiile bulgărești reprezentate în România de Euroins, cel mai mare jucător pe piața RCA.
Prezența irlandezilor în România este efectul unor optimizări operate de firmele de asigurare, mai ales de cele din zona asigurărilor de viață. Acestea din urmă au preferat să mute entitățile pe care le dețin în România pentru că Irlanda oferă condiții fiscale mult mai avantajoase, dar și pentru că în acest fel au ieșit de sub tutela ASF.
Falimentul Astra, dar și situațiile dificile ale Carpatica Asig, City Insurance sau Euroins, portofoliile puțin diversificate ale asigurătorilor, dar și concentrarea extremă de pe piața asigurărilor de viață transformă România într-o piață cu risc ridicat. Doar trei companii de asigurare de viață adună peste 60% din primele anuale subscrise în România pe acest sector.
Ca urmare și cerințele ASF în ceea ce privește capitalul asigurătorilor vor fi mai dure decât în cazul societăților cu sediul în Irlanda, de exemplu, acolo unde piața este mult mai dezvoltată și mai stabilă.
Românii nu vor mai conta
La finalul lui 2015, mai arată datele ASF, capitalul românesc din asigurări avea încă o pondere importantă în total, cu un procentaj aproape neschimbat față de 2010. La finalul lui 2016, însă, lucrurile se vor schimba dramatic. În primul rând, compania Astra, pe care ASF a luat-o în calcul până la jumătate lui 2015, se află în faliment. În al doilea rând, Carpatica Asig este într-o situație dificilă, fiind în rezoluție, iar principalul scenariu pentru a fi salvată vizează preluarea de către un acționar cu sediul în Olanda, consorțiul IIC.
Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinul, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.
Pentru detalii și înregistrări, click AICI.