Allianz-Țiriac, rol principal în falimentul Astra Asigurări. Omniasig, Generali, Uniqa și ANAF îi secondează

Allianz-Țiriac, rol principal în falimentul Astra Asigurări. Omniasig, Generali, Uniqa și ANAF îi secondează
scris 25 apr 2016

Întrunită pentru prima dată astăzi, 25 aprilie, Adunarea Creditorilor Astra Asigurări a decis să aleagă un comitet al creditorilor format din firme de asigurare și prezidat de Allianz Țiriac. Profit.ro a anticipat această evoluție într-un material publicat săptămâna trecută. 

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care va deveni cel mai mare creditor al companiei după ce va achita daunele către toți păgubiții Astra, nu este prezent în Comitetul Creditorilor deoarece nu deține încă o creanță exigibilă.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele patru firme de asigurare prezente în comitetul creditorilor dețin creanțe provenite din așa-numitele regrese, după cum a arătat Profit.ro săptămâna trecută.

Pentru că Astra înregistra întârzieri substanțiale la plată, șoferii păgubiți de asigurații companiei falimentare preferau să își repare mașina în baza propriei asigurări CASCO. Astra urma să achite valoarea daunelor către asigurătorul șoferului păgubit, dar întrucât a intrat în faliment nu a mai putut face plățile.

ANAF invocă creanțe bugetare provenind din taxe și impozite neplătite. Profit.ro a anticipat componența comitetului într-un text publicat săptămâna trecută.

Comitetul creditorilor este o structură formată din cei mai mari creditori ai unei companii în insolvență sau în lichidare, în funcție de valoarea creanței acceptate. În cadrul acestui organism sunt luate cele mai importante decizii în ceea ce privește modalitatea de desfășurare și închidere a procedurilor. 

Așa cum a mai arătat Profit.ro, Omniasig a formulat deja o contestație la tabelul creditorilor și cere să îi fie recunoscută întreaga creanță solicitată, adică aproximativ 23 de milioane de lei. KPMG, lichidatorul Astra, i-a acceptat doar 20,5 milioane de lei. Creanțe semnificative, potrivit tabelului creditorilor, au și Allianz Țiriac, cu aproape 15 milioane de lei, sau  Uniqa, peste 12 milioane de lei. Groupama apare cu încă 11 milioane de lei, iar Asirom cu alte 7 milioane de lei.  

Cei mai mari creditori potențiali ai Astra Asigurări sunt  băncile Raiffeisen și BCR, care sunt înscrise însă cu creanțe sub condiție. Sumele invocate de cele două bănci, de ordinul sutelor de milioane de euro, pot deveni creanțe certe doar dacă anumite riscuri asigurate de Astra prin contracte de asigurare a creditelor se materializează. Este însă o ipoteză foarte puțin probabilă.

Un alt mare creditor potențial este Fondul de Garantare a Asiguraților, care urmează să plătească, în limita a 100.00 de euro, toate daunele din portofoliul Astra, dar nici el nu are încă o creanță exigibilă pentru că nu a făcut încă plăți. Alt creditor mare este CNADNR care, așa cum a arătat Profit.ro, deține o creanță provenită dintr-un contract de asigurare de bună execuție pentru firma Romstrade, deținută de Nelu Iordache și aflată în prezent în faliment.

Pe data de 28 aprilie 2016, Curtea de Apel București a fixat un al doilea termen pentru judecata apelului la falimentul Astra. Există șanse mari ca acesta să fie și ultimul termen în proces, după cum arată specialiștii în drept contactați de Profit.ro.

În august anul trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra. În prezent, Astra se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată de Tribunalul București. Decizia a fost atacată cu apel și urmează ca o instanță de la Curtea de Apel București să pronunțe o decizie definitivă. Următorul termen este fixat pentru 28 aprilie.

După confirmarea definitivă a stării de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraților va putea începe plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 700 de milioane de lei.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
faliment astra
kpmg
vig
allianz-tiriac