Cincizeci de puncte de colectare a deșeurilor vor fi instalate în municipiul București, a declarat primarul general Gabriela Firea, care a precizat că o parte dintre acestea vor fi complet automatizate, iar celelalte vor fi deservite de operatori, care vor prelua de la cetățeni deșeurile deja sortate, oferind în schimbul acestora stimulente în numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri.
Primarul Gabriela Firea a declarat, la Palatul Parlamentului, la Forumul “Deșeurile – de la pierdere la resursă. Obiective pentru România”, că Primăria Capitalei va începe, în scurt timp, la propunerea Green Group, un program de colectare selectivă a deșeurilor, în baza unui Acord de Parteneriat Voluntar, semnat marți.
”Concret, în București vor fi instalate, pentru început, 50 de puncte de colectare a deșeurilor, parte din ele complet automatizate, iar celelalte deservite de operatori, care vor prelua de la cetățeni deșeurile deja sortate, oferind în schimbul acestora stimulente în numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri”, se arată într-un comunicat al Primăriei București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit primarului Gabriela Firea, acest sistem are numeroase avantaje, ”de la stimularea colectării selective, la trasabilitate și transportul în siguranță către procesatori”, scrie News.ro.
”De asemenea, autoritatea locală va beneficia de raportări precise și autorizate privind cantitățile de deșeuri reciclate, în scopul îndeplinirii cotelor asumate", a mai spus Firea, citată în comunicat.
Primarul a vorbit și despre faptul că CGMB a aprobat ”Strategia de dezvoltare și funcționare pe termen mediu și lung a serviciului public de salubrizare în Bucureăti”, la capitolul “Managementul integrat al deșeurilor” fiind stabilite direcțiile de acțiune privind gestiunea deșeurilor. Printre acestea se numără implementarea unui sistem de colectare integrată și transport, bazat pe minim patru containere, respectiv deșeuri biodegradabile, deșeuri de hârtie-carton, mase plastice și deșeuri de sticlă/ metal; dotarea noilor ansambluri de locuințe cu sisteme îngropate/semi-îngropate pentru colectarea separată a deșeurilor și stimularea colectării separate a deșeurilor, până în anul 2025 urmând să se ia măsuri pentru ca la actualele ghene de gunoi să rămână în folosință numai camera de la parterul blocului care va fi amenajată corespunzator pentru colectarea separată a deșeurilor.
"În completarea acestei strategii, vom încerca o schimbare de paradigmă în colectarea selectivă a deșeurilor, care până acum s-a făcut de către asociațiile de transfer de responsabilitate, pe baza implicării voluntare a cetățenilor în această acțiune", a precizat Firea.