Administratorii pensiilor private: Viitorii pensionari ar fi avut în plus în conturi 4,2 miliarde de lei dacă statul ar fi respectat calendarul majorării contribuției la Pilonul II

Administratorii pensiilor private: Viitorii pensionari ar fi avut în plus în conturi 4,2 miliarde de lei dacă statul ar fi respectat calendarul majorării contribuției la Pilonul II
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 7 aug 2017

Statul a amânat de trei ori majorarea contribuției la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), decizii în urma cărora din conturile viitorilor pensionari lipsesc cel puțin 4,2 miliarde de lei, potrivit calculelor Asociației profesionale a administratorilor de fonduri de pensii private (APAPR). Astfel, asociația a reacționat la declarațiile ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, care a afirmat că sute de milioane de lei pe an ajung, sub forma de comisioane, în conturile administratorilor de fonduri de pensii private Pilonul II în loc să vină în pensiile românilor.

“Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii - Pilonul II - iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor. Probabil că la început s-au avut în vedere și profiturile administratorilor, și gestionarea în câștig pentru pensii, dar acum nu știu dacă acel comision își mai are rațiunea”, a afirmat ministrul Finanțelor într-o emisiune la Antena 3, precizând că în această perioadă „purtăm discuții și cu cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, și cu reprezentanții managerilor de fonduri".

Urmărește-ne și pe Google News

În replică, APAPR spune că amânările succesive de majorare a contribuției față de calendarul inițial au venit însă, în special, în detrimentul participanților care ar fi avut în plus, în conturi, o sumă de cel puțin 4,2 miliarde de lei dacă nu ar fi existat “înghețarea” contribuțiilor în 2009, 2015 și 2016.

În cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare de la bugetul statului contribuții brute de 28,2 miliarde de lei, diferența până la activele nete de 35,1 miliarde de lei, respective 6,91 miliarde de lei, reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanților la Pilonul II.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a pieței CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a pieței

“Cu alte cuvinte, românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale”, se arată într-un comunicat al APAPR remis Profit.ro.

Potrivit calculelor APAPR realizate pe baza informațiilor publice, în ultimele 12 luni pentru care există date (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net.

“În aceeasi perioadă (iunie 2016 – iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%”, precizează asociația.

Asociația pensiilor private (APAPR): Situația demografică a României e o “bombă cu ceas”. Fără majorarea contribuției, viitorii pensionari vor avea de pierdut CITEȘTE ȘI Asociația pensiilor private (APAPR): Situația demografică a României e o “bombă cu ceas”. Fără majorarea contribuției, viitorii pensionari vor avea de pierdut

Din toate evaluările interne și la nivelul Uniunii Europene, nivelul costurilor administrării Pilonului II în România se numără printre cele mai scăzute din UE, în contextul celor mai bune performanțe financiare.

De asemenea, potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizatia Internationala a Autoritatilor de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din România are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, în condițiile unui procent de 8,67% față de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durată de 20 de ani și, respectiv, de 12,29% față de o medie de 16,14%, pe o durată de 30 ani.

“Acestea reprezintă ratele compuse de comisionare și confirmă că sistemul de pensii din România este printre cele mai ieftine pentru participanți dintre cele aproape 40 de piețe analizate”, susține APAPR.

viewscnt
Afla mai multe despre
apapr
ionu misa
pensii private
pilonul ii
contributie
amanare
pensionari